Mediacommissie: “Geen smoking gun voor ontslag Luc Van den Brande bij VRT”

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

“Er is geen smoking gun voor het ontslag van Luc Van den Brande als voorzitter van de Raad van Bestuur bij de VRT.” Dat zegt N-VA na afloop van een besloten hoorzitting in de Mediacommissie van het parlement. Fractieleider Wilfried Vandaele vindt het nu aan de Raad zelf om te oordelen over haar voorzitter. De oppositie is intussen erg kritisch voor het optreden van Van den Brande in het parlement. Groen eist een onderzoekscommissie.

De Mediacommissie van het Vlaams Parlement hield donderdag een hoorzitting met Van den Brande en huidig ceo Frederik Delaplace. Volgens een aanwezige ziet Van den Brande nog steeds geen probleem. “Toenmalig topman Paul Lembrechts is volgens hem terecht ontslagen, omdat hij zich beter had moeten informeren over wat er mis liep. De getuigenissen van het directiecomité werden volgens hem niet aan het remuneratiecomité overhandigd, omdat het directiecomité onder leiding staat van de ceo, en niet van dat comité.”

Volgens Karin Brouwers van CD&V heeft Van den Brande een punt. “Iedereen heeft zijn rol. Een ceo is verantwoordelijk voor het operationele luik, de Raad van Bestuur voor het strategische.” Zij vraagt zich wel ernstig af waarom een kritisch rapport van het Rekenhof uit 2019 pas donderdag naar het parlement werd gestuurd.

De oppositie ergerde zich aan de “procedurele en formalistische antwoorden van Van den Brande”, dixit Katia Segers van sp.a. Elisabeth Meuleman van Groen, de voorzitter van de Mediacommissie, wil nu een onderzoekscommissie starten naar de rol van de voorzitter. “Het parlement heeft het recht om te onderzoeken in de vorm van een onderzoekscommissie”, zegt ze. “We dringen daar nu op aan. We willen weten welke rol de VRT-voorzitter hierin speelde. Nadat bleek dat hij nota’s over het functioneren van een van de VRT-directeurs achterhield voor de Raad van Bestuur, illustreert het Rekenhof-rapport alweer de problemen met de voorzitter.”

LEES OOK. Luc Van den Brande onder vuur als VRT-voorzitter: “Hij heeft raad van bestuur bewust onwetend gehouden, zijn positie is onhoudbaar”

LEES OOK

Nu in het nieuws