Voorwaardelijke straffen voor verspreiden seksvideo zangeres Patricia Paay, slachtoffer is teleurgesteld

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

De rechtbank in Haarlem heeft donderdag twee mannen die worden verdacht van het verspreiden van een seksfilmpje van de Nederlandse zangeres Patricia Paay tot voorwaardelijke straffen veroordeeld.

Michel V. (42) kreeg een maand voorwaardelijk, medeverdachte Ernst van der S. (47) een voorwaardelijke taakstraf van vijftig uur.

De zangeres laat in een verklaring weten “licht teleurgesteld” te zijn. “Het gaat hier om volwassen mannen die willens en wetens dit gedaan hebben en totaal niet nagedacht hebben over wat dit kan aanrichten in iemands persoonlijke leven en carrière.”

De straffen zijn lager dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden had geëist. De procureur had een maand celstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk, geëist tegen V. en een onvoorwaardelijke taakstraf van 80 uur tegen Van der S. Daarnaast eisten de aanklagers boetes van 200 en 250 euro.

In 2017 lekte een berucht plasseksfilmpje uit via sociale media.

De rechtbank sprak beide mannen vrij van smaad. Smaad is het beschuldigen van iemand van een feit dat de integriteit van die persoon kan aantasten. Dat is hier niet aan de orde, vindt de rechtbank. “De video toont twee volwassen personen die met wederzijdse instemming seksuele handelingen hebben verricht en zich lieten filmen”, redeneert de rechtbank.

Wel maakten beide mannen zich schuldig aan belediging en auteursrechtinbreuk. “Door het plaatsen van het expliciete seksfilmpje is Patricia Paay opzettelijk in een ongunstig daglicht gesteld, waardoor zij in haar eer en goede naam is aangetast”, oordeelt de rechter. De verdachten hadden kunnen weten dat ze als bekende Nederlander door veel mensen herkend zou worden. “Dat Patricia Paay zelf open is over seks en wel eens naakt heeft geposeerd vindt de rechtbank niet van belang.”

De rechtbank vindt dat de verdachten erg lang hebben moeten wachten op hun berechting voor hun misstappen in 2017 en koos daarom voor geheel voorwaardelijke straffen.

AANGERADEN
Meest recent