Ricky Gervais prijst Vlaamse serie ‘De twaalf’ de hemel in: “Studie van menselijkheid en moraliteit”

Maaike Cafmeyer in ‘De twaalf’. Foto: VRT

Ricky Gervais (59), de Britse komiek en tv-maker die wereldberoemd werd dankzij ‘The office’, heeft niets dan lof voor de Belgische fictiereeks ‘De twaalf’. Gervais bekeek de Eén-serie op Netflix en deelde zijn bewondering met meer dan 14 miljoen volgers op Twitter.

“Een van de meest complexe, genuanceerde en beklijvende rechtbankdrama’s die ik ooit heb gezien.” Dat compliment heeft Ricky Gervais de wereld ingestuurd nadat hij De twaalf integraal bekeek op Netflix. Gervais kan het weten: als acteur, regisseur en schrijver heeft de Britse komiek bejubelde succesreeksen als The office, After life en Derek achter zijn naam staan. Hij noemt De twaalf “beeldschoon, buitengewoon en rauw. Een studie van menselijkheid en moraliteit. Bravo.”

De twaalf volgt een assisenproces tegen een schooldirectrice die wordt beschuldigd van een dubbele moord, waaronder die op haar eigen dochter. Het verhaal duikt in het spoor van de beklaagde, de slachtoffers en de twaalfkoppige jury. Daarvoor verzamelden de makers een topcast met onder meer Maaike Cafmeyer, Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen en Josse De Pauw. Op Canneséries – de evenknie van het filmfestival van Cannes voor tv-series – won de reeks de prijs voor beste scenario.

Gervais deelde zijn lof met liefst 14,4 miljoen volgers op Twitter, waar het bericht druk gelezen en geretweet werd. Het bereikte ook de makers en acteurs, die dolenthousiast reageerden. Onder meer producent Peter Bouckaert en actrice Isabelle Van Hecke, die de openbare aanklager speelt, bedankten Gervais voor zijn bericht. “Dit betekent veel voor ons”, aldus Bouckaert. Gervais voegde eraan toe dat hij ook genoten heeft van Tabula rasa, nog een VRT-reeks.

Ricky Gervais prijst Vlaamse serie ‘De twaalf’ de hemel in: “Studie van menselijkheid en moraliteit”
Ricky Gervais werd beroemd dankzij series als ‘The office’. Nu prijst hij ‘De twaalf’ de hemel in bij zijn 14 miljoen volgers op Twitter. “Bravo.” Foto: AP

Duw in de rug

Of de reclame iets oplevert, valt af te wachten. Financieel houden de makers er niets extra aan over als De twaalf plots massaal bekeken wordt: de rechten zijn al verkocht. Wel kan het een stevige, internationale duw in de rug betekenen voor de cast en crew. Ook voor de reputatie van Belgische tv-reeksen kan het enkel profijt opleveren. Eerder mochten al series als Clan, Beau séjour, Salamander en Cordon rekenen op buitenlandse interesse.

De makers van De twaalf werken in alle stilte aan een tweede seizoen. Daar kiezen ze wellicht voor een nieuwe (fictieve) rechtszaak, en dus ook een nieuwe cast.

Door Dennis Van Goethem
Meest recent