ExxonMobil schrapt wereldwijd 14.000 banen, tweede ontslagronde deze maand

 

 ©  AP

Bron: BELGA

Het Amerikaanse energiebedrijf ExxonMobil gaat in de komende twee jaar het wereldwijde personeelsbestand met 15 procent inkrimpen. Dat betekent dat er in totaal ongeveer 14.000 banen worden geschrapt. Daarvan gaan er zeker 1.900 verloren in de Verenigde Staten, zo maakte de oliemaatschappij donderdag bekend. Eerder deze maand kondigde Exxon al een ontslaggolf in Europa aan, met 1.600 bedreigde jobs.

Er gaan in de VS vooral banen verloren op de managementkantoren in Houston in Texas. De inkrimping van het personeelsbestand is volgens het bedrijf het resultaat van voortdurende reorganisaties en wijzigingen in het werkproces die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. De impact van de coronacrisis op de vraag naar de producten van Exxon heeft de urgentie van die veranderingen vergroot, klinkt het. Exxon hoopt met het schrappen van de banen “de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen”.

ExxonMobil kampt net als sectorgenoten met de gevolgen van de lage olieprijs. Die dwingt de maatschappij tot ingrijpen. Daarnaast is er steeds meer kritiek op het gebruik van fossiele brandstoffen. Met name in Europa wordt de roep om duurzame alternatieven steeds luider. Begin oktober kondigde het bedrijf al aan maximaal 1.600 banen te schrappen in Europa, en ook in Australië werden ontslagen aangekondigd.

Eind 2019 stelde ExxonMobil wereldwijd 74.900 mensen tewerk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten