Overlegcomité komt om 13 uur samen: dit ligt er op tafel

Dat er vandaag nieuwe maatregelen aankomen, is duidelijk. Coronacommissaris Pedro Facon zei donderdagavond nog dat het de laatste kans is om bijkomende maatregelen te nemen. Daarom komt het Overlegcomité om 13 uur opnieuw samen. Wat er precies beslist zal worden, is nog niet zeker maar er ligt wel heel wat op tafel.

LEES OOK. Formulier invullen om verder dan 10 km van huis te gaan, grenzen dicht en enkel warenhuizen open? Eén ding is zeker: “Het zal enorm streng zijn”

De cijfers zijn niet goed en nieuwe maatregelen lijken onvermijdelijk. Maar wat die exact zullen zijn en hoe ver ze zullen gaan, dat weet niemand voorlopig. Al zijn er verschillende zaken die overal terugkomen:

  • Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Die maatregel was tijdens de eerste lockdown ook van kracht. Er zou eventueel sprake zijn van een persoonlijke perimeter, maar er wordt ook gesproken over een ‘verplaatsingsbrief’.
  • Sluiting van de niet-essentiële winkels. Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen is moeilijk te handhaven als de niet-essentiële winkels wel open blijven.
  • Ook voor contactberoepen zoals kappers ligt een mogelijke sluiting opnieuw op tafel.
  • De sluiting van de grenzen staat ook opnieuw ter discussie. Maar er wordt waarschijnlijk gerekend op Europa om de grenzen van het continent te sluiten.
  • Op dit moment hebben we één knuffelcontact en mag je vier personen zien buiten je gezin. Volgens HLN en VRT NWS zouden die vier personen verdwijnen. Eén nauw contact zou wel blijven.
  • De vraag is ook of we in de herfstvakantie nog naar een vakantiepark mogen. Volgens HLN zijn er experten die pleiten voor ofwel de sluiting, ofwel een verblijf onderworpen aan strikte regels.
  • De Duitstalige Gemeenschap besliste al om de herfstvakantie te verlengen tot en met 13 november. Volgens VRT NWS bestaat de kans dat die maatregel in heel het land wordt doorgetrokken.
  • Ook de avondklok zou opnieuw besproken worden volgens VRT NWS. In Brussel en Wallonië geldt die nu van 22 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens.

LEES OOK. Frank Vandenbroucke: “Geen vier, maar minstens acht weken strengere maatregelen”

Door Sofie Geusens
MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent