Turkije en Griekenland getroffen door zware aardbeving: beelden tonen ingestorte gebouwen en straten die overstromen, dodentol loopt op tot 24

Bron © BELGA

In de Egeïsche Zee nabij de Turkse kust en het Griekse eiland Samos heeft zich een krachtige aardbeving voorgedaan. Gebouwen zijn ingestort en er is overal grote paniek. Er zijn volgens de meest recente cijfers 12 doden en meer dan 400 gewonden geteld. Bij de doden zijn twee tieners en een mindervalide vrouw. Er is geen melding van Belgische slachtoffers.

De dodentol van de aardbeving die vrijdagmiddag het Griekse eiland Samos en de Turkse Westkust trof, blijft oplopen. Er zijn nu 24 dodelijke slachtoffers geteld en meer dan 800 mensen raakten gewond bij het natuurgeweld. Dat heeft het Turkse rampenbestrijdingsbureau Afad gemeld. Zaterdagochtend was er in de regio van het Turkse district Seferihisar een naschok met een kracht van 5,0.

Zaterdagavond werd een vrouw na 17 uur gered uit het puin in Izmir, zo meldde de omroep CNN Türk. De reddingswerkers gingen zaterdagochtend door met het zoeken naar overlevenden in Izmir. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu werd er verder gezocht in het puin van negen gebouwen. De Griekse autoriteiten hadden twee doden gemeld op het eiland Samos. De eerste aardbeving op vrijdagmiddag had een kracht van 6,6 volgens het Turkse rampenbestrijdingsbureau. Het Amerikaanse seismologische instituut USGS verklaarde zelfs dat de kracht van de aardbeving 7 was.

Erdogan

Griekenland staat klaar om Turkije te helpen bij zijn reddingsacties na de dodelijke aardbeving met een kracht van 6,6 in het westen Turkije. Dat heeft de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd in een telefoontje.

Ook ons land is solidair met Turkije en Griekenland na de verwoestende aardbeving in de Egeïsche Zee, zo meldt Buitenlandse Zaken op Twitter. “België is klaar om bijstand te verlenen”, zo luidt het.

Turkije en Griekenland getroffen door zware aardbeving: beelden tonen ingestorte gebouwen en straten die overstromen, dodentol loopt op tot 24
Foto: ap

Door sgg,tg
AANGERADEN