Fred Wittig schuldig verklaard voor roofmoord op autohandelaar Steve Huypens maar geen straf

Bron © BELGA

Fred Witting Foto: Belga

Antwerpen -

Het Antwerpse hof van assisen heeft de Duitse mecanicien Fred Wittig (57) eenvoudig schuldig verklaard voor de dertien jaar oude roofmoord op autohandelaar Steve Huypens (38) uit Schilde. Het openbaar ministerie had de levenslange opsluiting gevorderd, maar het hof hield bij de strafbepaling rekening met de overschrijding van de redelijke termijn én met de levenslange celstraf die hij in Duitsland al aan het uitzitten is.

Witting is in Duitsland al tot llevenslang veroordeeld voor de moord op een Turkse autohandelaar in Krefeld in 2008.

Autoverkoper Steve Huypens werd op 30 november 2007 in het kantoortje – een houten chalet – op het terrein van P&S Cars op de Turnhoutsebaan in Schilde dood aangetroffen. Hij had een kogelwond in zijn voorhoofd en een in zijn rug en overleed een paar uur later in het ziekenhuis. Er werden drie kogelhulzen gevonden, maar van het moordwapen was geen spoor. In de zakken van het slachtoffer zat meer dan 16.500 euro. De tas met de sleutels en de documenten van de meeste auto’s op het terrein was wel weg. Die werd later door spelende kinderen teruggevonden in het kanaal Dessel-Schoten in Turnhout.

Zijn zoon zat een half jaar in de cel op verdenking vna de moord maar werd vrijgelaten.

In juli 2008 kreeg de politie telefoon van de (ex-)vrouw van een zekere Fred Wittig. Die woonde met een nieuwe vriendin op Mallorca, maar kwam geregeld nog naar zijn ex en hun drie kinderen in Turnhout. Fred Wittig had aan haar bekend dat hij in mei 2008 in het Duitse Krefeld een Turkse autohandelaar had doodgeschoten. De vrouw had zelf de link gelegd met de moord in Schilde.

De Duitse politie liet Wittig arresteren en naar Duitsland overbrengen. In zijn busje, dat nog op de luchthaven van Dortmund stond, werd een wapen gevonden waarmee de kogels van de twee moorden waren afgevuurd, die in Schilde en die in het Duitse Krefeld. Via zijn DNA kon Fred Wittig ook nog worden gelinkt aan vier bankovervallen in Duitsland in de jaren negentig.

Tegen de Duitse politie vertelde Fred Wittig dat hij niemand vermoord had, maar dat hij in opdracht van een Nederlandse man meermaals autohandelaars geschaduwd had om te kijken wanneer ze alleen waren. Die man kon nooit worden geïdentificeerd en leek dus verzonnen als alibi.

Kans op recidive is groot

“Gruwelijke feiten die onnoemelijk leed bij de familie van het slachtoffer en zijn dierbaren veroorzaakt hebben”, klonk het in het arrest. Het hof zag geen enkele verzachtende omstandigheid voor Wittig. Hij heeft een manipulatieve persoonlijkheid, gebruikt mensen en is uiterst gevaarlijk. De kans op recidive is bovendien zeer groot.

Het openbaar ministerie had de levenslange opsluiting gevorderd. Het hof hield echter rekening met de overschrijding van de redelijke termijn: het heeft veel te lang geduurd vooraleer het tot een proces kon komen.

Wittig was in augustus 2009 al tot levenslang veroordeeld in Duitsland voor de roofmoord op de Turkse autohandelaar. De Duitse autoriteiten waren bereid om hem ook te berechten voor de feiten in Schilde, maar de burgerlijke partij wilde per sé een proces in België. Het kostte heel wat moeite om Duitsland zo ver te krijgen dat het Wittig naar ons land wilde laten komen.

“Om hem na al die tijd opnieuw tot levenslang te veroordelen, zou onevenredig zijn”, oordeelde het hof. Bovendien: als de rechter in Duitsland over beide roofmoorden had moeten oordelen, had Wittig ook maar één keer levenslang kunnen krijgen. Het hof besloot daarom om hem eenvoudig schuldig te verklaren. Wittig wordt na afloop van de procedure in België meteen weer overgebracht naar Duitsland waar hij zijn levenslange celstraf verder zal uitzitten.

LEES OOK. Levenslang of geen straf voor Fred Wittig? Jury bekijkt compleet tegenovergestelde opties

Door T
AANGERADEN