Grijpgrage orang-oetan kan handen niet thuis houden, maar de ‘grappige’ video kent ook een duistere kant

Bron © PEGAS, Al Jazeera

Een vrouw lacht - soms ietwat ongemakkelijk - terwijl ze betast wordt door een orang-oetan in een safaripark nabij de Thaise hoofdstad Bangkok. Het “hilarische” fragment werd al talloze keren bekeken, maar het verhaal kent ook een duister kantje.

In Thailand zijn er heel wat dierenparken die apen trucjes leren om meer toeristen te lokken. De dieren krijgen jurkjes of andere pakjes aangemeten en moeten shows opvoeren of tegen elkaar vechten. Maar veel van die apen worden illegaal ingevoerd in het land. Dat gebeurt alvast met de orang-oetans, die voornamelijk uit Indonesië komen. Bovendien zijn dergelijke shows in dierenparken verboden door de Thaise overheid, maar die wet wordt vaak aan de laars gelapt.

Dat is ook het geval in de Thaise zoo Safari Park, waar bovenstaande beelden werden gemaakt. Dat zegt dierenrechtenorganisatie Project to End Great Ape Slavery (PEGAS). “Jonge orang-oetans moeten dagelijks shows opvoeren”, aldus Dan Stiles, manager van PEGAS. “Ze worden uitgedost als rocksterren en moeten op instrumenten spelen. Daarna moeten ze het tegen elkaar opnemen in een boksmatch. En dat trekt dagelijks heel wat publiek.”

Na de shows worden de dieren opgesloten in roestige kooien, die uit het zicht van de bezoekers staan. De apen moeten ook samenhokken in te kleine ruimtes. Er worden regelmatig dieren in beslag genomen door de overheid, maar de daders worden amper gestraft, aldus de dierenrechtenorganisatie. “En dus sponsoren toeristen eigenlijk de illegale handel in wilde dieren en de mishandeling ervan”, klinkt het nog. Dierenrechtenorganisaties roepen mensen al langer op om dergelijke dierenparken niet meer te bezoeken.

bekijk ook

Aap gedwongen tot ‘powertraining’ om toeristen te vermaken: “Houdt pas op als mensen stoppen met kijken”

Vastgeketende aapjes in jurken en make-up gedwongen om toeristen te vermaken: “Slavernij”

Door pjv