Nu toch coronatest voor agenten en vuilnisophalers zonder symptomen

Foto: Jan Van der Perre

Politieagenten, brandweerlui maar ook vuilnisophalers en onderwijzers hebben voortaan wél weer recht op een coronatest wanneer ze nauw contact hadden met een besmette persoon. De overheid wil zo vermijden dat, bijvoorbeeld, te veel agenten uitvallen.

Door een tekort aan testen werd enkele weken geleden beslist dat wie nauw contact had met een besmette persoon, maar géén gezondheidsklachten vertoonde, niet meer getest werd. Wel moesten ze 10 dagen in quarantaine, zonder discussie.

Voor een reeks veiligheids- en essentiële beroepen wordt nu van die regel afgeweken, om te vermijden dat bijvoorbeeld teveel agenten uitvallen en er veiligheidsrisico’s ontstaan.

Zo waren bij de politiediensten vrijdag 1.229 agenten buiten strijd door corona: 660 agenten omdat ze besmet zijn met het virus, 563 agenten zitten dan weer in quarantaine omdat ze nauw contact hadden met een risicopersoon, aldus cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

De gewijzigde teststrategie geldt ook voor brandweerlui, militairen, magistraten, maar ook onderwijzers, medewerkers uit de brede zorg- en welzijnssector, vuilnisophalers, mensen die in de farmaceutische industrie werken en ook mantelzorgers.

Concreet hebben zij voortaan wel recht op een test. Dat betekent tevens dat wanneer ze twee keer na elkaar negatief testen, ze de duur van de verplichte quarantaineperiode fors kunnen inkorten. De aanpassingen dienen volgens de overheid “om de beroepsgroepen – die een directe rol spelen in het beheer van de crisis – te ondersteunen”.

Door wer
MEER OVER HET CORONAVIRUS