Frankrijk opnieuw opgeschrikt: priester neergeschoten in Lyon, verdachte opgepakt na klopjacht

In de Oost-Franse stad Lyon is zaterdagnamiddag een priester van een Grieks-orthodoxe kerk neergeschoten. De politie hield een klopjacht op de dader, die enkele uren later opgepakt werd.

jvhBron: AFP

Het incident deed zich zaterdag omstreeks 16 uur voor: toen de priester met de Griekse nationaliteit zijn kerk wilde afsluiten, werd hij neergeschoten door een man met een afgezaagd jachtgeweer. Het slachtoffer werd tweemaal geraakt, en is er “ernstig aan toe”, aldus een politiebron.

De dader sloeg na het incident op de vlucht. De politie organiseerde daarop een klopjacht op de man, die enkele uren later opgepakt werd. Dat bevestigt het parket. “De verdachte lijkt te voldoen aan de beschrijving die getuigen hadden opgegeven, zijn mogelijke betrokkenheid wordt nog nagegaan”, zo staat in een korte mededeling. Toen de verdachte werd opgepakt, had hij geen wapen bij zich.

Situatie gespannen

De situatie in Frankrijk is erg gespannen sinds de geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofd werd, omdat hij in de klas spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien in een les over de vrijheid van meningsuiting. Donderdag werden nog drie mensen met een mes gedood in een katholieke kerk in Nice. Het is nog niet duidelijk of er een verband is met deze schietpartij.

De Franse president Macron kondigde donderdag nog aan dat hij 7.000 soldaten de opdracht had gegeven om gebedshuizen en scholen te beschermen. Daarnaast zijn ook 7.000 politiemensen opgevorderd, zij zouden vanaf maandag ingezet worden om de openbare veiligheid te waarborgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten