Minister publiceert voorlopige lijst van winkels die open mogen blijven: “Iets uitgebreider dan bij eerste golf”

Themabeeld Foto: Jan Van der Perre

Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s David Clarinval (MR) heeft zaterdag op Facebook een lijst gepubliceerd van winkels die tijdens de verstrengde lockdown open mogen blijven. Zoals vrijdag aangekondigd mogen de planten- en bloemenwinkels in tegenstelling tot de eerste lockdown wel open blijven, net als de doe-het-zelfzaken die vooral gereedschap en bouwmaterialen verkopen. Let wel: het betreft een voorlopige lijst, die wordt pas definitief na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Dat zou zaterdagavond gebeuren.

Op de lijst staan de voedingswinkels (inclusief nachtwinkels), de dierenvoedingswinkels, de apothekers, de winkels die medische hulpmiddelen voor de spoeddiensten verkopen, de tankstations en brandstofleveranciers en de krantenwinkels. Nieuw is dat ook de boekenwinkels open mogen blijven. Telecomwinkels mogen op afspraak open blijven, als ze tenminste niet alleen accessoires verkopen. Doe-het-zelfzaken die voornamelijk gereedschap en bouwmaterialen verkopen staan eveneens op de lijst, net als de tuincentra, kwekerijen, bloemisten en plantenwinkels.

LEES OOK. Wat mogen de winkels (niet) verkopen, hoe wordt dat geregeld en wat als ik dringend iets ‘niet-essentieels’ nodig heb? (+)

Detailhandelaars die stoffen en naaigerief verkopen mogen ook openblijven en ook groothandelaars voor professionals staan op de lijst, maar enkel om diensten te leveren aan die professionals. Garages mogen enkel depannagediensten en herstellingen aanbieden, fietsenwinkels enkel onderhoud en herstellingen. En ook wasserijen, onafhankelijke dienstverleners en syndici mogen blijven werken.

LEES OOK. Waarom de maatregelen pas vanaf maandag ingaan en niet-essentiële verplaatsingen niet verboden worden (+)

De andere winkels die niet op de lijst staan mogen wel nog producten leveren aan huis of producten die gereserveerd werden laten ophalen voor de deur van de winkel. Om oneerlijke concurrentie te vermijden, moeten de supermarkten de rekken leegmaken met producten die door die winkels worden verkocht.

LEES OOK. Lange wachtrijen aan winkels in het hele land. “Doe dat nu toch niet”, smeekt bezorgde Erika Vlieghe (+)

“Ik ben me bewust van de beproevingen waarmee zelfstandigen die hun activiteiten moeten stopzetten te maken krijgen. Ik engageer me om hen te ondersteunen, ik zal geen enkele sector laten vallen”, aldus Clarinval. De lijst wordt binnen enkele uren definitief, na de publicatie van het ministerieel besluit in het Staatsblad.

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS