Regeringspartij en oppositie eisen allebei verkiezingsoverwinning op in Georgië

Bron © BELGA

Bidzina Ivanisjvili Foto: EPA-EFE

De regeringspartij Georgische Droom en het oppositieverbond Verenigde Nationale Beweging (UNM) hebben zaterdag na de parlementsverkiezingen in Georgië allebei de overwinning opgeëist. De twee exitpolls spreken elkaar tegen.

Volgens een exitpoll van de regeringsgetrouwe zender Imedi TV haalt de partij Georgische Droom van miljardair Bidzina Ivanisjvili 55 procent van de stemmen binnen. Maar Mtavari TV, dat de oppositie steunt, brengt een andere projectie. Daar wordt de Verenigde Nationale Beweging (UNM), dat verschillende oppositiegroepen verenigt, de grootste met 52 procent van de stemmen.

Ivanisjvili heeft in een reactie op tv al verklaard dat zijn partij “voor de derde keer op rij de verkiezingen heeft gewonnen”. Maar zijn rivaal, gewezen president in ballingschap Michail Saakasjvili, zegt dan weer dat “de oppositiepartijen een triomfantelijke overwinning hebben behaald”. “De oppositiepartijen moeten nu een regering van nationale eenheid vormen”, verklaarde Saakasjvili nog vanuit Oekraïne.

De eerste resultaten worden na 21 uur verwacht. Door het ingewikkelde verkiezingsreglement zou het nog tot eind november kunnen duren voordat het definitieve resultaat bekend is.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent