Terreuralarm in Wenen na aanval op synagoge: dader blaast zich op met bommengordel

 © Reuters, Twitter

Bron: KRONEN ZEITUNG, HEUTE, BELGA, DE TELEGRAAF

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft maandagavond een aanslag plaatsgevonden vlakbij een synagoge in de Seitenstettengasse. Er zijn verschillende schoten gehoord en één van de dader blies zichzelf op met een bommengordel. Andere daders zijn nog op de vlucht waardoor in de hoofdstad een klopjacht aan de gang is. Volgens de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung is er ook een gijzeling aan de gang in de Mariahilfer Strasse.

Er zouden verschillende schoten zijn afgevuurd in de buurt van Schwedenplatz. Een bewaker van de synagoge werd neergeschoten en overleed maandagavond aan zijn verwondingen, dat meldt de Kronen Zeitung. Elders in de stad werden ook schoten gehoord. Ondertussen werd ook bevestigd dat drie gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis. De mensen zouden ernstige verwondingen hebben opgelopen, maar het is nog steeds onduidelijk of het schotwonden zijn of verwondingen door een explosie. Eerder op Twitter meldde de politie al dat er verschillende mensen gewond zijn.

Een van de daders zou zichzelf hebben opgeblazen met een springstofgordel. Één dader zou intussen gevat zijn, anderen zouden nog op de vlucht zijn. De politie startte een grote klopjacht. De private zender Oe24 toonde een video waarop te zien is hoe een gemaskerd schutter op straat minstens twee schoten lost. Een andere video toont een grote plas bloed voor een restaurant.

Florian Klenk, hoofdredacteur van het weekblad Falter, was getuige van de schietpartij, die direct onder zijn redactie plaatsvond: “Dit is een terreuraanslag op de Weense synagoge. Er is een dode en er zijn meerdere gewonden”, stelt Klenk, waarbij hij zich beroept op directe informatie van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken. “De dader of daders zijn nog voortvluchtig.”

Binnenblijven

Er werd gevraagd aan de bevolking dat deel van de stad te vermijden. En joodse burgers zijn door een joodse organisatie opgeroepen niet naar buiten te gaan. Volgens Kronen Zeitung hadden de daders als doel heel wat mensen te doden en te verwonden.

De Weense politie vraagt via Twitter om geen foto’s en video’s te delen van de klopjacht. “Die brengen de ordediensten en de burgerbevolking in gevaar”, aldus de politie van de Weense hoofdstad.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(lto)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten