Proces tegen verdachten bloedbad Charlie Hebdo week uitgesteld door coronavirus

Ali Riza Polat, de vermeende rechterhand van de overleden dader Amedy Coulibaly in de rechtszaal op 26 oktober. ©  AFP

Het proces in Parijs tegen veertien verdachten die medeplichtig zouden zijn aan de aanslagen op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in 2015, is voor een week opgeschort. Nog eens twee beschuldigden hebben positief getest op het nieuwe coronavirus en moeten in isolatie.

cevtBron: BELGA

De hoofdverdachte testte zaterdag al positief, reden voor de rechtbank om de andere verdachten eveneens te testen. ‘Gezien de geldende gezondheidsprotocollen die isolatie vereisen van zowel positieve als contactgevallen, zal de hoorzitting deze week niet kunnen worden hervat’, schrijft de voorzitter van de rechtbank in een mail aan alle advocaten.

Het proces werd woensdag stilgelegd omdat de hoofdverdachte begon over te geven. Hij werd teruggestuurd naar de gevangenis waar hij een arts bezocht. De dag daarop werd de zitting voortgezet. Na het testresultaat van zaterdag schortte de rechtbank de zitting enkele dagen op, in afwachting van het resultaat van de andere testen.

De aanslagen in 2015 werden gepleegd uit naam van het islamitisch extremisme, nadat het weekblad Charlie Hebdo spotprenten van de profeet Mohammed had gepubliceerd. De drie daders kwamen om in de nasleep van de aanslagen; degenen die nu terechtstaan worden verdacht van onder meer lidmaatschap van een terreurorganisatie en het financieren van terrorisme. Er vielen destijds in totaal zeventien doden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten