Terreur in Wenen: laatste terrasjesavond voor lockdown wordt bloedbad

Bron © Belga, Kronen Zeitung

Foto: REUTERS

Op de laatste avond voor een nieuwe lockdown is in Wenen vanop zeker zes verschillende plaatsen met scherp geschoten. De daders namen onder meer willekeurige mensen op terrassen in het vizier. Kanselier Kurz spreekt over weerzinwekkende terreur, er vielen zeker vier burgerdoden en zeventien gewonden. De klopjacht op de daders is nog altijd aan de gang: één dader werd uitgeschakeld, hij zou volgens Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer een sympathisant van ISIS zijn. Minstens één andere dader is nog op de vlucht.

Het vuur werd rond 20 uur geopend aan de synagoge in het centrum van de stad, vlak bij de rivier Danube. Een man met witte kledij en lang geweer opende er het vuur, waarna een bewakingsagent vlakbij neerzeeg door zijn verwondingen. De krant Kronen Zeitung berichtte aanvankelijk dat de aanvaller zich vervolgens opblies middels een bomgordel, maar schreef later dat hij een nepgordel droeg. Iets wat minister Nehammer op een persconferentie dinsdagochtend vroeg bevestigde.

Terreur in Wenen: laatste terrasjesavond voor lockdown wordt bloedbad
Foto: EPA-EFE

Ook op vijf andere plaatsen in de Oostenrijkse hoofdstad werd geschoten, richting mensen die op terrassen zaten. Dat kon maandagavond een voorlopig laatste keer tot middernacht, voor Wenen dinsdag weer in lockdown zou gaan. Op amateurvideobeelden is te zien hoe een slachtoffer hevig bloedend verzorgd wordt voor de inkom van een restaurant.

Aangezien de politie vermoedt dat er meer dan een dader is, vond er heel de nacht lang een klopjacht plaats. Burgers werden aangemaand binnen te blijven en het openbaar vervoer niet te gebruiken. Nehammer riep mensen op om ook dinsdag thuis te blijven indien mogelijk. Er zal daarom uitzonderlijk geen schoolplicht gelden. Vanuit de Oostenrijkse joodse gemeenschap klonk het dat ook alle synagogen, koosjere restaurants en supermarkten dinsdag gesloten zouden blijven.

Terreur in Wenen: laatste terrasjesavond voor lockdown wordt bloedbad
Foto: AFP

Twee burgerdoden

Ruim twee uur na de eerste schoten bevestigde de Oostenrijkse politie de dood van één dader en van nog één iemand anders. In de loop van de nacht meldde de burgemeester van Wenen, Michael Ludwig, dat intussen twee burgerdoden vielen. Een mannelijke voorbijganger liet het leven en een vrouw bezweek aan haar verwondingen in het ziekenhuis. De dodentol is ondertussen opgelopen tot drie, zegt minister Nehammer dinsdagochtend. Om iets voor 8 uur werd ook nog een vierde dodelijk slachtoffer gemeld.

Minstens zeventien mensen werden in het ziekenhuis opgenomen, zeker zes van hen waren er erg aan toe. Onder hen ook een politieagent, zo werd op een persconferentie kort na 1 uur bevestigd. Hij moest geopereerd worden.

Onduidelijkheid over doelwit

Over het doelwit van de aanslag is nog geen volledige duidelijkheid. Omdat de schietpartij begon vlakbij een synagoge werd die aanvankelijk als doelwit genoemd, maar de joodse gemeenschap bevestigt dat die al gesloten was toen de aanslag om 20 uur begon.

De overheid kan nog niet bevestigen of het al dan niet om een antisemitische aanval ging, maar bevestigt wel dat het om een geradicaliseerde persoon ging. “We hebben te maken met een aanval van een Islamistische terrorist”, aldus Nehammer.

De rabbi die boven de synagoge woont, verklaarde aan de Oostenrijkse krant Kurier dat de schoten niet gericht leken op de synagoge, maar op de mensen die op de terrasjes niet ver van het gebouw zaten. De bewakingsagent van de synagoge werd wel geraakt door de kogels, er zijn geen berichten dat die man overleden zou zijn.

Ook op vijf andere plaatsen in de Oostenrijkse hoofdstad werd geschoten richting mensen die op terrassen zaten. Maandagavond was de laatste avond voordat Wenen opnieuw in lockdown ging.

Binnenlandminister Nehammer riep iedereen met aandrang op thuis te blijven, tenzij het echt niet anders kan, en ook kinderen zo veel mogelijk thuis te houden. Dinsdag zal daarom uitzonderlijk geen schoolplicht gelden.

Beelden opgevraagd

Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken riep iedereen op die video’s of foto’s van de aanvallen heeft gemaakt, die beelden ter beschikking te stellen van de politie. Het beeldmateriaal kan de ordediensten helpen bij het onderzoek en de identificatie van de daders, meldt de Oostenrijkse omroep ORF. Een soortgelijke oproep had de politie van Wenen eerder ook al op Twitter gedaan.

De minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer benadrukte ook om video’s van het geweld niet op sociale media te plaatsen.

Terreur in Wenen: laatste terrasjesavond voor lockdown wordt bloedbad
Foto: AFP

“Walgelijke terreur”

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) spreekt over een “weerzinwekkende terreuraanslag”. “Onze politie is vastberaden op te treden tegen de daders van deze walgelijke terroristische aanslag”, schreef hij op Twitter.

Kurz meldde nog dat het Oostenrijkse leger de beveiliging van Wenen gaat overnemen, zodat de politie zich kan concentreren op het bestrijden van terrorisme.

Binnenlandminister Karl Nehammer had het over “een van de verschrikkelijkste dagen die Oostenrijk moet meemaken”. “We hebben met een terreuraanslag te maken, met een heftigheid die we al lang in Oostenrijk niet meer hebben gezien.”

Kort na Frankrijk

Het geweld in Wenen komt er amper vijf dagen nadat in Nice een aanslag in een kerk plaatsvond. Een 21-jarige Tunesiër maakte daar drie dodelijke slachtoffers, waarna in heel Frankrijk het hoogste dreigingsniveau werd afgekondigd.

LEES OOK. Reacties Europese leiders na aanslag Wenen: “We staan achter Oostenrijk”

Terreur in Wenen: laatste terrasjesavond voor lockdown wordt bloedbad
Foto: AFP
Door kbz, adb
AANGERADEN