UITSLAG ETAPPE 13 VUELTA. Primoz Roglic herovert rode leiderstrui na individuele tijdrit maar deelt nog geen beslissende tik uit

 

 ©  AFP

Werner Bourlez, gvdl

Primoz Roglic won de dertiende rit in de Vuelta, een individuele tijdrit van 33,7 km van Muros naar Mirador De Ezaro. De Sloveen was één seconde sneller dan de verrassende Amerikaan Will Barta. Roglic deed 49 seconden beter dan Richard Carapaz en is de nieuwe leider. Hij heeft nu een bonus van 39 seconden op de Ecuadoraan en 47 op Hugh Carthy, die knap vierde werd.

Leiderstrui: Primoz Roglic

Puntentrui: Primoz Roglic

Bergtrui: Guillaume Martin

Witte trui: Enric Mas

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoe kwam de zege tot stand?

De Brit Harry Tanfield zette de eerste chrono neer (48’52), maar die werd snel verbeterd door de Australiër Alexander Edmondson (48’24). De toptijd waar de klassementsrenners zich moesten op richten werd echter neergezet door Remi Cavagna (47’37). De Franse tijdritkampioen van Deceuninck-Quick-Step won vooral tijd op de Mirador De Ezaro, de steile klim naar de finish (1,8 km aan 14,8 %). Hij wisselde aan de voet ook van fiets. Zijn tijd werd verbeterd door de Portugees Nelson Oliveira (46’49), maar later deed de Amerikaan Will Barta daar nog negen seconden af. Die leek op weg naar de ritzege, maar finaal deed Primoz Roglic een seconde beter. Goed voor de dubbel, want leider Richard Carapaz verloor 49 seconden. De verrassende Hugh Carthy werd knap vierde in de tijdrit op 25 seconden.

Will Barta greep net naast de tijdritzege. 

Will Barta greep net naast de tijdritzege. ©  BELGAIMAGE

Wat deden de favorieten?

Roglic is de grote overwinnaar na de tijdrit, maar zijn voorsprong op Richard Carapaz is maar 39 seconden. En de verbazend sterke Hugh Carthy, winnaar op de Angliru, staat op 47 seconden.

Carapaz en Carthy hebben in principe enkel nog zaterdag om Roglic uit de leiderstrui te rijden. Dan wacht een bergrit met aankomst op de Alto de Covatilla. Vrijdag is er ook een bergrit, met een klim van tweede en eerste categorie, maar die ligt op 35 km van de aankomst.

Het podium lijkt vast te liggen, want nummer vier Dan Martin staat op 1’42”, ook al reed hij voor zijn doen een goede chronorit. Enric Mas staat vijfde op 3’23”.

Hugh Carthy blijft verbazen in deze Vuelta. 

Hugh Carthy blijft verbazen in deze Vuelta. ©  AFP

Hoe deden de Belgen het?

Tim Wellens werd eerste Belg op de dertigste plaats, op 2’36” van Roglic. Hij was één seconde sneller dan Brent Van Moer, zijn ploeggenoot bij Lotto Soudal en twee jaar geleden vicewereldkampioen tijdrijden bij de beloften.

Kobe Goossens werd 33ste op 3’01” en zakt in het klassement twee plaatjes. Hij staat nu 25ste.

De andere Belgen finishten allemaal binnen de tijdslimiet, en dat dat was uiteindelijk de bedoeling.

Nog iets dat u moet weten?

Wie had gedacht dat Chris Froome zich eens zou testen in deze tijdrit is er aan voor de moeite. De tweevoudig winnaar van de Vuelta werd 86ste op 5’48”. Hij kwam samen met Koen de Kort, een minuut eerder gestart, over de finish en veinsde al lachend een spurt.

Ook niet onbelangrijk: conform het gezondheidsprotocol van de Vuelta en UCI over het Covid-19-virus werden alle renners en entourage opnieuw getest op het coronavirus. Net als bij de start in Irun en op de eerste rustdag. Van de 681 tests waren er 528 voor de teams, de rest voor de leden van de organisatie. Al deze tests leverden een negatief resultaat op.

Chris Froome kwam niet in de tijdritdebatten voor. 

Chris Froome kwam niet in de tijdritdebatten voor. ©  EPA-EFE

LEES OOK

Nu in het nieuws