Populaire taxidienst Uber start met ritten in Gent

Foto: BELGAIMAGE

Gent -

De bekende taxidienst Uber begint te rijden in Gent. Dat kondigt de Amerikaanse firma vandaag aan. Na jaren van geruchten en juridische moeilijkheden, wil de taxidienst volgende week starten met ritten in heel Vlaanderen.

UberX zal volgende week beschikbaar worden in Gent, net zoals in Antwerpen en Leuven. Dat laat de Amerikaanse taxidienst Uber weten in een persbericht. Uber rijdt al langer rond met maaltijdkoeriers in Gent, maar UberX is hun populaire taxidienst.

Gebruikers kunnen via een app een rit bestellen tussen twee punten, waarna een auto hen komt ophalen. De prijs wordt op voorhand afgesproken in de app en ligt vast. Op drukke momenten gaat de prijs wel de hoogte in.

Uber probeerde jaren geleden al haar diensten te lanceren in Gent en de rest van Vlaanderen. Maar dat stootte op juridische regels, boze taxichauffeurs en controles van de politie. Gebruikers die in Gent de app van Uber openden, kregen jarenlang de melding dat de dienst niet beschikbaar was in Gent.

LEES OOK. Uber al stiekem aan de slag in Gent: minister zet gesprekken met taxidienst op de helling

Populaire taxidienst Uber start met ritten in Gent
Gebruikers die in Gent de app van Uber openden, kregen jarenlang de melding dat de dienst niet beschikbaar was in Gent. Foto: bst

Efficiënter

De komst van Uber naar Vlaanderen zat er al een tijd aan te komen. Een aanpassing van de Vlaamse taxiregels op 1 januari 2020 had de komst van de taxidienst al mogelijk gemaakt. De lokale taxifirma’s in Gent, wapenden zich eerder dit jaar al voor een prijzenoorlog.

Nu lijkt het toch zover te zijn. “Ik geloof dat we het vervoer in Antwerpen, Gent, en Leuven efficiënter en toegankelijker kunnen maken, de files kunnen verminderen en professionele chauffeurs nieuwe verdienmogelijkheden kunnen bieden”, zegt Laurent Slits van Uber België in een persbericht.

“Consumenten vragen al jaren om betrouwbaar, comfortabel en toegankelijker vervoer in Vlaanderen. Vooral in deze moeilijke tijden zijn wij er om je veilig overal naartoe te brengen.”

LEES OOK. Gentse taxi duurder op drukke momenten: “Moeten kunnen concurreren met Uber”

Door Bert Staes
AANGERADEN