Oostenrijkse inlichtingendienst was op de hoogte dat dader wapens wilde kopen in Slovakije

 

 ©  RR

Bron: BELGA

De dader van de terreuraanslag in Wenen heeft afgelopen zomer geprobeerd om wapens te kopen in Slovakije. De Oostenrijkse inlichtingendienst (BVT) is daarover door Slovakije op de hoogte gebracht, maar daar is verder niets mee gebeurd. Dat heeft Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. Er komt nu een speciale onderzoekscommissie die moet achterhalen wat er is misgelopen.

Kujtim Fejzulai opende maandag het vuur in de Oostenrijkse hoofdstad. Hij doodde daarbij vier mensen en verwondde meer dan twintig anderen. De politie kon de dader, die sympathieën had voor Islamitische Staat, doodschieten. Terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist.

Uit de eerste onderzoeken blijkt nu dat de dader afgelopen zomer munitie probeerde te kopen in Slovakije. Dat meldde de Slovaakse politie woensdag. “Onze ordediensten kregen informatie dat verdachte personen uit Oostenrijk munitie probeerden te kopen in Slovakije. Maar ze slaagden er niet in de aankoop te realiseren”, aldus de politie.

Minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer heeft op een persconferentie gemeld dat de Oostenrijkse inlichtingendienst (BVT) door Slovakije op de hoogte gebracht was van het incident. Maar de zaak is blijkbaar onvoldoende opgevolgd. “Er is duidelijk iets misgegaan in de communicatie”, aldus Nehammer, die meteen ook aankondigde dat er een onafhankelijke onderzoekscommissie komt die zal onderzoeken wat er juist is fout gelopen.

LEES OOK. Na meerdere aanslagen in Europa: hoe sterk staat ISIS nog en hoeveel terreur moeten we nog vrezen? (+)

De voorbije jaren zijn wapens met Slovaakse registratienummers vaker gebruikt bij terreuraanslagen en andere criminele feiten in Europa. In de zomer van 2015 heeft Slovakije de wetgeving aangescherpt om de aankoop van illegale wapens te voorkomen. De moordenaar die werd neergeschoten bij de terroristische aanslag in Wenen was voorheen de De Slowaakse politie zag een poging om munitie te kopen. Slowakije had Oostenrijk hierover geïnformeerd, bevestigde Nehammer. «In de verdere stappen is hier duidelijk in de Er is iets misgegaan in de communicatie, “zei hij. Hij kondigde dat aan ter verduidelijking door een onafhankelijke onderzoekscommissie.

In de afgelopen jaren zijn wapens met Slowaakse registratienummers herhaaldelijk gebruikt bij terroristische aanslagen en andere misdrijven in Europa. De Duitse politie trof vorig jaar bij invallen ook illegale wapens van Slowaakse oorsprong aan. Al in de zomer van 2015 heeft Slowakije zijn wetgeving aangescherpt om de aankoop van illegale wapens te voorkomen. De bij de terroristische aanslag in Wenen doodgeschoten dader was eerder in beeld bij de Slowaakse politie toen hij munitie probeerde te kopen in dat land. De Oostenrijkse autoriteiten hadden een tip gekregen over de recente Weense terroristische aanslagpleger uit Slowakije maanden, nadat hij had geprobeerd daar munitie te kopen, de Slowaakse politie zei woensdag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten