Leuven is niet blij met de komst van Uber

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: NurPhoto via Getty Images

Leuven -

Vanaf 9 november breidt technologiebedrijf Uber haar diensten onder meer uit naar Leuven, maar de stad is niet blij met de komst van het bedrijf. “Onze lokale taxibedrijven zaten al in slechte papieren door de coronacrisis. De komst van Uber daarbovenop is een erg slechte timing”, zegt Johan Geleyns (CD&V), schepen van handel.

Via de Uber-app in je smartphone kan je een bestemming ingeven, een chauffeur komt je daarna ter plaatse oppikken. Uber wordt al langer bekritiseerd omdat ze oneerlijke concurrentie zouden zijn voor lokale taxibedrijven.

In het buitenland en in Brussel rijden al geruime tijd Uber-chauffeurs rond. Vanaf 9 november gaat het Amerikaanse bedrijf ook taxiritten in Vlaanderen aanbieden. Onder meer in Gent, Leuven en Antwerpen zal Uber beschikbaar zijn. Stad Leuven is alvast niet opgezet met de komst van het bedrijf.

LEES OOK. Uber start maandag in Gent: waar mogen ze klanten oppikken en wat zijn de gevolgen? (+)

“Dit is een bedreiging voor onze lokale familiale bedrijven”, zegt Geleyns. “Door corona was de omzet van de Leuvense taxibedrijven al bijzonder laag, er worden nauwelijks nog ritten gereden. Met de komst van Uber wordt de concurrentie voor de bedrijven nog verhoogd: dat is een bijzonder slechte timing.”

Uber staat bekend om haar lagere prijzen en dat kan de consument vaak smaken. “Maar omdat hun prijzen fluctueren volgens vraag en aanbod, kom je als consument soms ook duurder uit. Bovendien hebben onze lokale bedrijven veel meer kennis over de stad, ze zijn bijna een soort gids en dat is ook een belangrijke meerwaarde.”

Normaal zou het stadsbestuur begin volgend jaar samenzitten met de sector, maar dat wordt door de komst van Uber vervroegd. “We gaan bekijken wat we voor de sector kunnen betekenen”, aldus Geleyns. “Ik denk in de richting van een kwaliteitslabel voor onze lokale taxi’s.”

AANGERADEN