Rotterdamse leraar duikt onder na bedreigingen om spotprent in klas

 ©  rr

Een Nederlandse docent leeft ondergedoken nadat hij ernstige bedreigingen kreeg. Volgens een aantal islamitische meisjes maakte hij zich schuldig aan “godslastering”. De man had in zijn klas een Charlie Hebdo-cartoon hangen.

tg

Het prikbord in het lokaal van de docent hing vol met uitspraken van onder anderen spiritueel leraar Krishnamurti. Ook hing er een cartoon van Joep Bertrams over de aanslag op satireblad Charlie Hebdo. Bertrams won daar in 2015 de Inktspotprijs mee. Op de cartoon staat een onthoofde man in een Charlie Hebdo-shirt die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd.

Enkele islamitische meisjes wilden dat de cartoon van het bord zou verdwijnen. Ze zeiden dat de docent zich schuldig maakte aan “godslastering”. Op internet verscheen daarna een foto van de tekening, stiekem gemaakt door een leerling. Er wordt gezegd dat de cartoon “een spotprent van onze profeet” is die als provocatie door de docent zou zijn opgehangen. “Als dit niet heel snel weg wordt gehaald”, schrijft iemand op Instagram, “dan gaan we dit anders aanpakken.” Volgens de politie zijn er ook online bedreigingen tegen de leraar.

De leraar is nu ‘voor onbepaalde tijd afwezig’. Hij leeft ondergedoken uit schrik voor zijn leven.

Niet helemaal onbegrijpelijk na wat er in Frankrijk is gebeurd. In Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines), een voorstad ten noordwesten van Parijs, werd vorige maand op straat een leraar geschiedenisleraar vermoord omdat hij in de klas karikaturen liet zien van de profeet Mohammed.

LEES OOK. Na meerdere aanslagen in Europa: hoe sterk staat ISIS nog en hoeveel terreur moeten we nog vrezen? (+)

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt