IJzersterke Tim Wellens pakt op sluwe manier tweede ritzege in de Vuelta: “Op mijn bed de aankomst verkend via Google Maps”

Foto: AFP

Hij won al de vierde rit in deze Ronde van Spanje, maar de honger van Tim Wellens (29) was nog lang niet gestild. Dus pakte de Limburger van Lotto-Soudal in Ourense op sluwe wijze nummer twee. “Die eerste was voor mijn jarige vrouw, de tweede voor mijn grootvader.”

Tim Wellens had vooraf de veertiende rit met stip aangeduid. “Dit was een grote kans voor vluchters en de aankomst was voor mij ideaal”, vertelde hij van op de massagetafel. “Je moet natuurlijk de goede benen hebben en in de juiste ontsnapping zitten. Vooral dat laatste was een felle strijd. Gelukkig kreeg ik gezelschap van erg sterke renners. Vooral Dylan van Baarle leek onderweg de beste. Hij heeft een ongelooflijke motor. Maar na de eerste versnellingen was het duidelijk dat Marc Soler en Michael Woods de mannen waren die ik het meest moest vrezen. Vooral van Woods was ik bang op die hellende aankomst.”

De organisatoren van de Vuelta durven de finishlijn weleens op een rare plaats te leggen. Net achter een bocht bijvoorbeeld, op een klimmetje in de slotkilometer aan een gemiddelde stijgingsgraad van 5 procent. “Ik heb dinsdagavond, toen in ik bed lag, speciaal die aankomst verkend via Google Maps. Ik wist dat ik daar vooraan moest zitten en zeker als eerste die bocht moest ingaan. Ik voelde Woods komen, maar kon gelukkig standhouden.”

Wellens won eerder al de vierde rit, op een gelijkaardig parcours. Maar op de lauweren rusten wou hij niet. “Ik kwam voor minstens één zege. Maar twee is beter, hé. Hoeveel renners kunnen zeggen dat ze twee ritten wonnen in één ronde? Niet veel. Als je de topconditie te pakken hebt, moet je niet twijfelen.”

IJzersterke Tim Wellens pakt op sluwe manier tweede ritzege in de Vuelta: “Op mijn bed de aankomst verkend via Google Maps”
Foto: AFP

Voor grootvader

Zijn zege in Sabinanigo droeg Wellens op aan zijn jarige vrouw. Had hij ook in Ourense iemand in gedachten? “Ja, mijn grootvader. Twee weken geleden maakte hij een zware val van een trap. Hij heeft een tijdje in een kunstmatige coma gelegen. Hij is intussen aan de beterhand, maar deze overwinning zal hem zeker oppeppen.”

Wellens moest door een val op training in laatste instantie forfait geven voor de Tour en daarna liep het niet zoals verwacht. “Ik miste die competitiekilometers. Ik had in de klassiekers toch op beter gehoopt. Ik vertrok naar de Vuelta met wat twijfels, maar kijk: die topconditie is er dan toch gekomen. Ik had wedstrijden nodig. Deze twee ritzeges maken mijn seizoen, dat door pech moeizaam verliep, dan toch nog goed.”

Geen twee zonder drie, zeggen ze weleens. Dus mogen we Wellens deze week nog in de aanval verwachten? “Ja, ik ga het nog proberen. Er zijn nog twee kansen voor vluchters: donderdag en vrijdag. Zaterdag zullen de klassementsmannen het willen uitvechten en zondag wordt er gespurt in Madrid. Al is het afwachten hoe de benen zullen voelen, want ik ben echt wel diep geweest.”

IJzersterke Tim Wellens pakt op sluwe manier tweede ritzege in de Vuelta: “Op mijn bed de aankomst verkend via Google Maps”
Foto: EPA-EFE

Plaagstoten van De Gendt

Wellens heeft nu dertig profzeges achter zijn naam en zestien daarvan behaalde hij in de World Tour. Niet slecht. “Dat is iets om fier op te zijn. Ik heb toch al een zeer mooi palmares bijeengefietst. En ik ben van plan daar nog wat aan toe te voegen. Ik ben een kopman, ik word betaald om koersen te winnen.”

Twee ritzeges in de Giro en nu ook twee in de Vuelta: er ontbreekt er nog eentje in die derde grote ronde. “De Tour, hé. Volgend jaar misschien, het rittenschema staat mij wel aan. Er zijn niet veel renners die in alle grote ronden hebben gewonnen. Thomas De Gendt wel, natuurlijk. Hij blijft er mij mee plagen. (lacht) Hij heeft net weer een bericht gestuurd.”

En zo zit Lotto-Soudal toch al aan zege nummer twaalf dit seizoen. Met grote dank aan Caleb Ewan, die er zeven voor zijn rekening nam en ook zorgde voor de enige winst in een eendagskoers (Scheldeprijs). De klassiekers vielen voor het team van John Lelangue dan wel tegen, mede door het uitvallen van Philippe Gilbert, maar twee ritzeges in zowel Tour als Vuelta maken dit toch meer dan goed.

Door Werner Bourlez
AANGERADEN