REACTIES. Ivan Leko: “Ik moet ook eerlijk zijn: LASK was beter vandaag”

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Bron: Eigen berichtgeving en Belga

Antwerp-coach Ivan Leko legde zich donderdagavond neer bij de 0-1 nederlaag van zijn team tegen LASK Linz in het derde groepsduel van de Europa League. “Mijn jongens hebben alles gegeven vandaag”, zei de T1 van de Great Old. “Maar LASK was sterker.”

“Het was helemaal de wedstrijd die we verwacht hadden”, opende Leko. “Dit was het voetbal van LASK. We wilden hen niet in hun spel laten komen. Het was geen mooie wedstrijd voor de supporters. Dat wisten we vooraf. We speelden voor een resultaat. Op dit niveau gaat het om het benutten van de kansjes die je krijgt. Efficiëntie is belangrijk. Maar ik moet ook eerlijk zijn: LASK was beter vandaag. Proficiat aan hen.”

“Het is heel jammer, want dit was een unieke kans om een uitstekende uitgangspositie in de groep in te nemen”, ging de Kroaat verder. “Mijn jongens hebben alles gegeven. Dat zullen ze over drie weken in Oostenrijk ook doen. We vertegenwoordigen onze club en het Belgisch voetbal op de best mogelijke manier. Het is een les voor onze jongens. We leren bij. Dit is Europees niveau. LASK heeft vorig seizoen Europees uitstekend gepresteerd. Zover zijn wij nog niet.”

Leko koos donderdag voor een zeer afwachtende aanpak, een manier van spelen die hij nodig achtte tegen Linz. “We hadden anders kunnen spelen, meer kunnen proberen voetballen”, erkende hij. “Maar we wilden vandaag niet sympathiek zijn. We wilden niet opbouwen van achteruit en dan met 2-6 verliezen. We wilden een resultaat. Wij hebben vertrouwen dat we dat ook kunnen. Alleen lukte het vandaag niet. Het leven gaat verder. We zijn een nieuw team, kwamen uit pot vier bij de loting. Dat mag je niet vergeten. Veel jongens, zoals Ampomah en Lukaku, zijn nog niet op hun beste niveau. Haroun was vooraf niet helemaal fit. Dat zijn factoren die meespelen.”

Faris Haroun: “Scherpte ontbrak vandaag”

Antwerp-kapitein Faris Haroun zag dat de scherpte bij zijn ploegmaats niet helemaal aanwezig was. “Op dit niveau moet je elke mogelijke kans grijpen”, liet hij noteren. “We wisten dat dit een moeilijke wedstrijd ging worden”, begon Haroun. “We wisten ook dat ze een fysiek spel speelden. We waren goed voorbereid. Na rust hebben ze op de counter de 0-1 gescoord. Ze zakten nadien in en wij slaagden er niet meer in de score om te buigen. Op Europees niveau moet je elk moment aangrijpen. Met een beetje meer scherpte hadden we de punten thuisgehouden. Daar ben ik zeker van. Maar die scherpte was er vandaag niet. We wisten dat we vandaag geen twintig kansen zouden krijgen. Je moet elk half kansje benutten op dit niveau, maar onze laatste actie was meestal net niet goed genoeg.”

 ©  BELGA

“Dit Linz speelt al jaren op dit niveau, met hetzelfde systeem”, ging de middenvelder verder. “We wisten wat er op ons zou afkomen. Het is heel spijtig.”

Haroun keerde terug in de basis na zondag tegen Anderlecht niet gespeeld te hebben. “Ik had voor Anderlecht last van een kleine blessure en speelde daarom zondag niet”, legde hij uit. “Met de medische staf hebben we er alles aan gedaan om fit te raken. Tot deze morgen was het nog niet zeker dat ik zou spelen. Ik wilde eigenlijk maar een uurtje spelen. Het is uiteindelijk iets meer geworden.”

Pieter Gerkens: “Zij scoren wel, wij niet”

Een moeilijke wedstrijd ging het worden, een moeilijke wedstrijd is het geworden. Dat concludeerde Pieter Gerkens na de nipte nederlaag tegen het Oostenrijkse LASK Linz. “We wisten op voorhand dat het moeilijk ging worden”, analyseerde Gerkens. “Het was overal man tegen man. Het verschil is dat zij scoren en wij niet.”

Antwerp startte flauw, vond Gerkens. “We wonnen het eerste half uur geen duels, we kwamen niet direct in de match. Ook met een man meer kregen we niet veel kansen. Dat gebeurt wel vaker. Zij trokken zich terug voor eigen doel. We hadden kansen moeten creëren maar de laatste pass ontbrak en dat is ons zuur opgebroken. Centraal lag weinig ruimte, dat wisten we. Daarom zochten we naar de flankvoorzetten maar die kwamen er niet uit.”

En nu? Gerkens: “We moeten proberen in LASK een punt te pakken en daarna verder zien. Maar ook in Oostenrijk zullen we weinig ruimte krijgen. Hopelijk komen we daar sneller in de wedstrijd en kunnen we wel kansen creëren.” Na de nederlaag op Anderlecht verloor Antwerp voor de tweede keer op rij. Zondag wacht Standard dat vanavond ook al verloor. “Hopelijk kunnen we deze nederlagen snel achter ons laten maar zondag wordt opnieuw een heel moeilijke wedstrijd”, besloot Gerkens.

Linz-coach is verrast door speelwijze Antwerp: “Opeens gaan ze met lange ballen spelen”

Dominik Thalhammer, de coach van LASK Linz, zag zijn ploeg donderdag verdiend winnen bij Antwerp. De Oostenrijkse T1 toonde zich achteraf op de persconferentie tevreden over het spel van zijn team. “Onze mentaliteit was uitstekend”, liet hij optekenen.

 ©  REUTERS

“Ik ben blij”, stak Thalhammer van wal. “Het was niet makkelijk met tien man na de rode kaart voor James Holland even voorbij het uur. Ik denk dat dit een verdiende zege was. We hadden het spel bijna de hele wedstrijd onder controle. We waren verrast door manier van spelen van Antwerp. Ze speelden vandaag opeens met veel lange ballen. Dat is anders niet hun gewoonte. Het maakte voor ons niet uit. Onze verdediging speelde zeer consequent. De mentaliteit was ook uitstekend. We hebben goed naar voren verdedigd, zoals we dat altijd doen, en Antwerp op die manier opgevangen.”

Linz komt door de overwinning naast Antwerp en Tottenham op de eerste plaats in groep J met zes punten. Thalhammer zag dat zijn team een goede kans heeft op Europese overwintering. “We moeten ons spel over drie weken tijdens de thuiswedstrijd tegen Antwerp verderzetten. Bij een overwinning dan staan we er goed voor om ons te kwalificeren. We geloven erin.”

 (dige en md)

Aangeboden door onze partners