Lorena Wiebes sprint naar zege in Madrid Challenge, peloton de verkeerde kant uitgestuurd

 

 ©  Photo News

Lorena Wiebes (Sunweb) heeft de openingsetappe in de Madrid Challenge (World Tour) op haar naam gebracht. De Nederlandse sprintte na een chaotische etappe - de rensters werden de verkeerde weg opgestuurd - naar de zege voor de Italiaanse Elisa Balsamo (Valcar-Travel & Service) en de Duitse Lisa Brennauer (Ceratizit-WNT Pro Cycling). Wiebes is meteen ook de eerste leidster.

Maarten DelvauxBron: Belga

De Madrid Challenge is in 2020 een driedaagse wedstrijd met als openingsetappe een rit voor sprinters. Althans, dat werd zo op papier gesteld, want de finish lag wel op een kleine helling bij het kasteel van Escalona.

Met een felle meewind kende de wedstrijd een snel begin, 55 kilometer per uur in de eerste wedstrijdkilometers, en het duurde tot kilometer 28 vooraleer een eerste noemenswaardige aanval kon gesignaleerd worden: Mireia Benito Pellicer versnelde en sloeg een kloofje van 40 seconden.

Na zo’n 8 kilometer liep het evenwel fout, toen bleek dat de koploopster en het peloton de verkeerde richting waren uitgestuurd. De wedstrijd werd tijdelijk stopgezet, het duurde een klein halfuur vooraleer er orde in de chaos kwam en het peloton opnieuw richting finish reed.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Pellicer kreeg haar voorsprong van 40 seconden, maar zou wat later door een lekke band teruggeslagen worden. Alles was te herdoen en in een nerveuze finale brak het peloton in stukken door waaiervorming. Na verschillende aanvalspogingen in het slot werd met de Poolse Malgorzata Jasinska de laatste vluchter gegrepen op 7 km van de meet. Het peloton bereidde zich voor op een massasprint. Een valpartij ontsierde die sprint, Lorena Wiebes toonde zich de snelste.

Zaterdag staat een tijdrit van 9,3 km op het programma.

LEES OOK

Nu in het nieuws