Leuvens actiecomité wil Julian Assange eren met straatnaam of ereburgerschap

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Een Leuvens actiecomité wil dat Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, geëerd wordt met een straatnaam of een ereburgerschap. Een petitie van het comité heeft ondertussen meer dan duizend handtekeningen verzameld, en dus wordt het voorstel op de komende gemeenteraad behandeld.

“We willen dat Julian Assange en Chelsea Manning publieke erkenning krijgen voor wat ze gedaan hebben”, zegt Fred Guldentops, initiatiefnemer van het Assangecomité. “We denken aan een straatnaam of een ereburgerschap.” Als dat niet mogelijk zou zijn, heeft Guldentops nog een ander idee. “Zo kan er bijvoorbeeld een straat de naam Klokkenluidersstraat krijgen, ter ere van alle klokkenluiders in het algemeen.”

Het comité heeft nog twee andere concrete voorstellen. Burgers van de stad Leuven moeten via een officiële publicatie informatie krijgen over Assange en Manning, en er moet een statuut komen voor klokkenluiders voor al het personeel van de stad. “Op die manier kunnen werknemers naar een onafhankelijke dienst gaan om problemen aan te kaarten. Volgend jaar moeten steden en gemeenten hierover trouwens Europese regelgeving implementeren, dus Leuven heeft een kans om hier een echte voortrekker in te zijn.”

Begin oktober diende het comité hun petitie met meer dan 1.000 handtekeningen in bij stad Leuven. Als een petitie 750 handtekeningen verzameld, mag het initiatief worden verdedigd op de Leuvense gemeenteraad. Guldentops zal zijn voorstellen dus op de komende gemeenteraad van 23 november komen toelichten.

“We geven meneer Guldentops tijdens de gemeenteraad de tijd en ruimte waar hij recht op heeft”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a). “De zaak lijkt niet meteen van groot gemeentelijk belang voor Leuven, en er is geen sterke link tussen Julian Assange en de stad. Maar we gaan zeker naar hem luisteren, het debat voeren en hem een gefundeerd antwoord geven.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten