Johnny Depp ontslagen uit ‘Fantastic beasts’-films: “Maar ik blijf vechten voor de waarheid”

Slechte week voor Johnny Depp. Niet alleen verloor hij maandag zijn rechtszaak tegen de Britse tabloid ‘The Sun’, die hem volgens de rechter terecht een ‘wife beater’ noemde. Het vonnis lijkt hem nu ook zijn rol als slechterik Gellert Grindelwald in de filmreeks ‘Fantastic beasts and where to find them’ te kosten.

Het was Depp (57) zelf die het nieuws aankondigde op zijn Instagramaccount. “In het licht van recente gebeurtenissen wil ik het volgende aankondingen”, begint hij. “Ten eerste wil ik iedereen bedanken die me heeft vergast op zijn steun en trouw. Ik ben geraakt door jullie vele berichtjes van liefde en bezorgdheid, zeker de laatste dagen.” Maandag kwam er immers een eind aan het proces van de acteur tegen de Britse tabloid The Sun, die hem in een artikel ‘wife beater’ had genoemd. Depp verloor dat proces.

“Ten tweede wil ik jullie laten weten dat me door Warner Bros. (het bedrijf achter de films, nvdr.) is gevraagd te stoppen met de rol van Grindelwald in Fantastic beasts. Ik respecteer en aanvaard dat verzoek.”

Het begon nochtans veelbelovend, in 2016. Fantastic beasts and where to find them was een spin-off van de waanzinnig populaire Harry Potter-films. Over de loop van vijf films zou verteld worden hoe de tovenaarswereld moest opboksen tegen de kwaadaardige Gellert Grindelwald. Dat Johnny Depp die rol op zich zou nemen, was een goed bewaard geheim. Pas aan het einde van de film verscheen hij voor het eerst in beeld, in een scène die vooral dienst deed als een korte introductie. Twee jaar geleden trad hij in het vervolg Fantastic beasts: the crimes of Grindelwald uit de schaduwen en kreeg hij een volwaardige rol.

Depp gaat in beroep

Op dat moment woedde de controverse rond Depp al volop. Zijn ex-vrouw Amber Heard (34) had hem al beschuldigd van geestelijke en lichamelijke mishandeling tijdens hun relatie. Daarom verwees The Sun naar hem als ‘wife beater’. Fans van Fantastic beasts uitten destijds kritiek op de aanwezigheid van Depp in de films.

Schrijfster J.K. Rowling (55) liet toen weten dat de productie had overwogen een andere acteur te casten, maar uiteindelijk toch met Depp wou verdergaan. “Zowel Amber als Johnny hebben de wens uitgedrukt om verder te gaan met hun leven. Op basis van wat wij weten over de omstandigheden, voelen de filmmakers en ik ons goed bij onze keuze voor Johnny.”

Maar intussen voelt de productie zich duidelijk heel wat minder goed bij die keuze. Depp is alleszins niet van plan het hierbij te laten. “De surreële uitspraak van de rechter in het Verenigd Koninkrijk verandert niets aan mijn gevecht om de waarheid te vertellen en ik bevestig hierbij dat ik in beroep ga. Ik wil bewijzen dat de beschuldigingen tegen mij niet kloppen. Mijn leven en carrière zullen niet gedefinieerd worden door dit moment.”

Of z’n personage uit de Fantastic beasts-films wordt geschreven of zal vertolkt worden door een andere acteur, is op dit moment nog een raadsel.

Door Wout Desmytere
AANGERADEN