Christophe Vekeman wint boekenprijs Sabam: “Niet gewend om in de prijzen te vallen”

 ©  Alexander Meeus

Gent -

Met zijn boek Cruise is Christophe Vekeman uitgeroepen tot beste literaire auteur van 2019 in de Sabam for Culture-award. Voor de auteur die in Gent woont, hangt daar een prijs van 5.000 euro aan vast. “Ik ben niet gewend om in de prijzen te vallen. Dat maakt deze erkenning des te fijner.”

Bastiaan Fonteyn

Vier titels kwamen in aanmerking voor de Sabam for Culture-prijs. De keuze van de driekoppige jury viel op Christophe Vekeman. “Duidelijk een jury met een uitgelezen smaak”, reageert de auteur. “Ik ben verguld.”

Vekeman is geen veelwinnaar. “Ik ben niet gewend om in de prijzen te vallen. Dat maakt deze erkenning des te fijner.” Aan de award hangt een geldprijs van 5.000 euro vast. De uitreiking op de Boekenbeurs, een jaarlijkse traditie, ziet de auteur wel in het water vallen door de coronacrisis.

“Die ambiance mis ik”, zegt Vekeman. “De optredens, de lezingen, het contact met mensen; het valt allemaal weg.” De lockdown in het voorjaar had voor de schrijver alvast één positief neveneffect. Hij schreef in die periode zijn boek Carwash, dat in mei 2012 verschijnt. “Ik ga zeker niet klagen. Veel mensen hebben het dezer dagen slechter.”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent