De indrukwekkende statistieken van het intussen 40-jarige Spaanse fenomeen Alejandro Valverde

De ex-wereldkampioen kwam meermaals dicht bij de ritzege in de Vuelta 2020. Foto: Photo News

Nu de Vuelta erop zit, heeft Alejandro Valverde (40) zijn tweede grote ronde van het seizoen achter de kiezen. De Ronde van Spanje was de 28ste grote ronde waar de Spanjaard aan de start verscheen. En zelfs op z’n veertigste kwam Valverde nog dicht bij een ritzege. Met onder andere een derde, een vierde en een vijfde plaats toonde hij zich nog niet versleten.

Slechts vier van de 28 keer bereikte hij de finish niet. De 24 keer dat hij de finish wel haalde, viel hij nooit uit de top 20 van het algemene eindklassement. In totaal eindigde hij negen keer op het eindpodium. Een keer stond hij op het eind op het hoogste schavotje: in de Ronde van Spanje 2009.

In totaal stond hij dertien keer aan de start van de Tour de France, een keer sneed hij de Giro aan en veertien keer startte de ervaren rot in de ronde van zijn thuisland, de Vuelta. De enige keer dat hij de Ronde van Italië reed was in 2016. De Spanjaard eindigde er meteen als derde op het podium en griste ook een ritzege mee. In totaal won hij al achttien ritzeges (met de ploegentijdrit in 2012 erbij geteld) in grote rondes en dat getal zou wel eens nog verder kunnen oplopen, want Valverde gaat ook in 2021 nog door. Hij droeg bovendien maar liefst 28 dagen een leiderstrui in een grote ronde.

Eén minpuntje: het aantal grote rondes waarin hij aan de start verscheen kon nog indrukwekkender zijn, ware het niet dat Valverde in 2010 en 2011 een twee jaar durende dopingschorsing uitzat. Valverde werd geschorst door zijn betrokkenheid bij het dopingschandaal Opéracion Puerto dat in 2006 aan het licht kwam.

De indrukwekkende statistieken van het intussen 40-jarige Spaanse fenomeen Alejandro Valverde
Foto: Procyclingstats
Door Valerie Van Avermaet
AANGERADEN