Armeense demonstranten pikken vredesakkoord met Azerbeidzjan niet, politie moet ingrijpen

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De politie heeft dinsdagmorgen in de Armeense hoofdstad Jerevan de controle over de regerings- en parlementsgebouwen terug overgenomen. Demonstranten hadden in de loop van de nacht beide gebouwen bezet, uit onvrede met het akkoord over het einde van de oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan in het gebied Nagorno-Karabach.

De Armeense demonstranten verzetten zich tegen het vredesakkoord dat premier Nikol Pasjinian maandagavond aankondigde. Ze zien het vredesakkoord met Russisch president Vladimir Poetin en diens Azerbeidzjaanse tegenhanger Ilham Aliyev als een overgave in het conflict met Azerbeidzjan. In een mededeling op Facebook had de Armeense premier het akkoord zelf ook omschreven als “ongelooflijk pijnlijk mij en voor ons volk”.

Armeense demonstranten pikken vredesakkoord met Azerbeidzjan niet, politie moet ingrijpen
Foto: REUTERS

Terreinwinst

Het akkoord met Rusland en Azerbeidzjan kwam er na grote terreinwinsten van de troepen uit Azerbeidjan in Nagorno-Karabach. Het Azerbeidzjaanse leger had afgelopen weekend onder meer de strategisch belangrijke stad Shushi in Nagorno-Karabach veroverd. Daarnaast stonden op het punt om de hoofdstad van de regio, Stepanakert, in handen te nemen.

Armeense demonstranten pikken vredesakkoord met Azerbeidzjan niet, politie moet ingrijpen
Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS

Nagorno-Karabach is een bergachtig gebied met een overwegend Armeense bevolking dat zich in de jaren negentig afscheidde van Azerbeidzjan na een oorlog die 30.000 levens eiste en honderdduizenden mensen dakloos maakte. De onafhankelijkheid van de regio, economisch en militair gesteund door Armenië, is niet erkend door de internationale gemeenschap. Sinds 27 september laaiden de gevechten opnieuw op, met meer dan 1.000 doden en tienduizenden ontheemden als gevolg.

Vredevolle (?) toekomst

Een vredesmissie zal toezien op het einde van de gevechten, waarbij Rusland gedurende vijf jaar 1.960 soldaten zou inzetten met een mogelijke verlenging met nog eens vijf jaar. Het vredesakkoord dat een einde moet maken aan de gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan voorziet geen inzet van Turkse vredestroepen in de betwiste regio Nagorno-Karabach. Dat heeft het Kremlin dinsdag benadrukt. “De inzet van Turkse soldaten in Nagorno-Karabach werd niet overeengekomen”, zo verduidelijkt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov aan Russische journalisten. Hij spreekt daarmee een verklaring tegen van de president van Azerbeidzjan, een bondgenoot van Turkije. “Dit is een overwinning voor de volkeren van beide landen, zowel Armenië als Azerbeidzjan, want de oorlog werd gestopt”, zegt Peskov nog over de deal.

“We geloven dat de bereikte akkoorden de nodige voorwaarden zullen creëren voor een duurzame en volwaardige regeling van de crisis rond Nagorno-Karabach”, zei Poetin voorts in een verklaring. Volgens hem zijn Armenië en Azerbeidzjan al begonnen met het uitwisselen van gevangen en lichamen.

Voorlopig is de rust weergekeerd in de Armeense hoofdstad. Er wordt wel nog altijd opgeroepen tot nieuwe manifestaties dinsdag.

AANGERADEN
Meest recent