Ex-recordhouder Alex Dowsett gaat het werelduurrecord van Victor Campenaerts aanvallen: “Ik denk dat ik beter kan”

Alex Dowsett 

Alex Dowsett 

Alex Dowsett (32) valt op zaterdag 12 december het werelduurrecord van Victor Campenaerts aan op de vélodroom van Manchester. De Brit zal meer dan 55,089 kilometer moeten afleggen binnen het uur om beter te doen dan Campenaerts. De renner van Israël Start-Up Nation had het record eerder al eens op zijn naam en hoopt deze keer met zijn poging mensen die lijden aan hemofilie A te inspireren. Dowsett lijdt immers zelf aan de zeldzame bloedziekte.

Valerie Van Avermaet

Dowsett (Israël Start-Up Nation) lijdt aan de zeldzame bloedziekte hemofilie A die bloedingen veroorzaakt. Met zijn poging om het werelduurrecord te breken wil de Brit de liefdadigheidsinstellingen Little Bleeders en The Haemophilia Society steunen. Little Bleeders richtte hij zelf op in 2016. De organisatie promoot fysieke activiteit bij jonge mensen die lijden aan hemofilie. Zo’n 3000 jonge mensen lijden aan de ziekte in de UK.“Ik hoop met mijn poging mensen te inspireren en te tonen dat er ondanks de ziekte veel mogelijk is”, legt Dowsett uit.

Tweede poging

Dowsett won dit seizoen nog de achtste etappe in de Giro en brak in mei 2015 al eens het werelduurrecord. Hij kon toen slechts 36 dagen genieten van zijn prestatie, want toen brak Bradley Wiggins het alweer. Op 16 april 2019 was het onze landgenoot Victor Campenaerts die het record overnam van Wiggins. Dat record staat nog steeds op de tabellen.

“Toen ik het record in 2015 overnam, reed ik snel genoeg om het record te breken. Maar eigenlijk had ik nog meer in de tank”, vertelt Dowsett. “Dat was achteraf frustrerend, vooral omdat we er zoveel werk in hadden gestoken. Nu wil ik zien tot wat ik echt in staat ben. Bovendien is het een discipline waar ik echt van hou. Het is een privilege om de kans te krijgen om het record opnieuw op mijn naam te zetten.”

Victor Campenaerts tijdens zijn werelduurrecordpoging. 

Victor Campenaerts tijdens zijn werelduurrecordpoging. ©  BELGA

De Brit is er evenwel niet 100% zeker van dat hij het beter zal doen dan Campenaerts, maar gelooft in zijn kansen. “Hij heeft de lat heel hoog gelegd. Ik denk dat ik het kan breken, al zal het moeilijk worden.”

Sinds zijn terugkeer van de Giro, volgt Dowsett dan ook een trainingsschema om hem voor te bereiden op zijn poging. Hij perfectioneerde zijn positie in een windtunnel en testte zijn materiaal. “De lastigste horde om het record te breken is de wind”, legt Dowsett uit. “Hoe efficiënter ik doorheen de lucht kan snijden, hoe makkelijker het is om een snelheid die boven de 55km/uur ligt aan te houden. De enige variabele waarover we geen controle hebben is de luchtdruk. We hopen dat die goed zal zijn p 12 december.”

Wordt vervolgd. Er zal op 12 december een livestream beschikbaar zijn zodat iedereen ter wereld de poging kan volgen.

Alex Dowsett in de windtunnel. 

Alex Dowsett in de windtunnel. 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten