Groen niet te spreken over afschaffing Minderhedenforum

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Groen is er niet over te spreken dat de Vlaamse regering voortaan in zee gaat met Join.Vlaanderen in plaats van met het Minderhedenforum als participatieorganisatie. “Organisaties die anders over integratie en racisme denken dan N-VA maakt de Vlaamse regering monddood. Het Minderhedenforum krijgt nu de rekening gepresenteerd omdat ze jaren de luis in de Vlaamse pels was”, reageert Vlaams parlementslid An Moerenhout.

“Dit is een trieste dag voor etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen”, vindt Moerenhout. Ze benadrukt het werk dat het Minderhedenforum heeft verricht. Het legde bijvoorbeeld discriminatie bloot bij vastgoedmakelaars, uitzendkantoren en dienstenchequebedrijven, maar monitorde ook het gebrek aan diversiteit bij de Vlaamse media en bleef hameren op het gebrek aan gelijke kansen in het Vlaams onderwijs.

Slecht beleid

Moerenhout vindt dat bevoegd minister Bart Somers (Open Vld) met deze beslissing vooral N-VA tegemoet komt, “een partij die al van meet af aan strakke taal spreekt over onder meer inburgering”. Ze is ook kritisch voor Join.Vlaanderen. Moerenhout merkt daarbij op dat Join.Vlaanderen met als bestuurder Wouter Van Bellingen het fel bekritiseerde Integratiepact van diezelfde Van Bellingen opvolgt. “Dat pact had geen slagkracht omdat de Vlaamse regering de harde aanpak van kansenongelijkheid niet prioritair vond. Het Integratiepact is dan na kritiek opgegaan in Join.Vlaanderen. Twintig jaar expertise van het forum verliezen aan een organisatie die net bestaat, is een voorbeeld van slecht beleid”, besluit Moerenhout.

Bij collega-oppositiepartij PVDA klinkt dezelfde kritiek.

AANGERADEN