Vaticaan ontkent seksueel misbruik door kardinaal McCarrick onder de mat te hebben geveegd

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Heilige Stoel heeft dinsdag ontkend seksueel misbruik door de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick, die te laat uit zijn ambt werd ontzet wegens seksueel misbruik van minderjarigen, onder de mat te hebben geveegd. In een rapport geeft het Vaticaan wel toe fouten te hebben gemaakt op basis van onnauwkeurige en onvolledige informatie

Tot 2017 was er geen hard bewijs dat McCarrick schuldig was aan seksueel misbruik. Meerdere mannen zeggen slachtoffer te zijn geworden van de negentigjarige Amerikaan. Toen de eerste beschuldigingen van misbruik van een minderjarige drie jaar geleden naar buiten kwamen, is een onderzoek ingesteld dat leidde tot zijn uitzetting uit het priesterambt in 2019, aldus het rapport van 450 pagina’s. Eerder was McCarrick zelf al afgetreden als kardinaal.

De voormalige paus Johannes Paulus II wist van de reeks misbruikbeschuldigingen voordat de Amerikaan tot kardinaal werd verheven, staat verder in het rapport. In een bijlage erkent de communicatiechef Andrea Tornielli van het Vaticaan dat McCarrick carrière kon maken in de kerkelijke rangen als gevolg van onder meer “onderschattingen en keuzes die later verkeerd bleken te zijn”.

McCarrick heeft publiekelijk maar op een van de beschuldigingen gereageerd. Hij zei “absoluut geen herinneringen” te hebben aan het vermeende misbruik van een zestienjarige, dat een halve eeuw geleden zou hebben plaatsgevonden.

AANGERADEN