Trump plaatst bondgenoten aan top van Pentagon: “Dictatoriale praktijken”

 

 ©  AFP

Trump heeft de voorbije dagen een aantal van de hoogste ambtenaren in het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, ontslagen en vervangen door vertrouwelingen. Onder hen zelfs een controversiële figuur die samenzweringstheorieën promootte en voormalig president Barack Obama een terrorist noemde. De verschuivingen leiden tot grote onrust bij ingewijden. “Dit ruikt naar dictatoriale praktijken”.

Tommy HuyghebaertBron: CNN

Vier hoge burgerfunctionarissen zijn sinds maandag ontslagen of hebben ontslag genomen, onder wie defensieminister Mark Esper, zijn stafchef en twee andere topfunctionarissen. De bezorgdheid neemt daarom toe dat de chaotische overgangsperiode die zich aftekent, de nationale veiligheid zou kunnen ondermijnen. Ook de hoofden van CIA-directeur Gina Haspel en FBI-directeur Christopher Wray zouden immers op het kapblok liggen.

“Dit is zeer verontrustend, angstaanjagend zelfs”, zegt een anonieme functionaris aan CNN. “Dit ruikt naar dictatoriale praktijken.” Verschillende andere functionarissen die binnen het Pentagon werken, bevestigen aan CNN dat het vertrek van Esper en de andere toplui de weg vrijmaakt voor Trump om in zijn laatste weken de raad van het ministerie van Defensie manifest naast zich neer te leggen en zijn eigen wil op te dringen.

Zo zou Trump soldaten kunnen inzetten tegen demonstranten - tot nog toe heeft het ministerie van Defensie dat altijd geweigerd - of zou hij nog tegen Kerst de troepen kunnen terugtrekken uit Afghanistan, terwijl Esper altijd gezegd heeft dat dit op een veilige en geleidelijke manier moet gebeuren. Gevreesd wordt ook dat vijandige regimes opportuniteiten zien om de VS schade toe te brengen.

LEES OOK. Experts vrezen dat Donald Trump staatsgeheimen op straat gooit en VS zo in gevaar brengt: “Hij past in het profiel”

Onder de nieuwkomers die Trump het Pentagon heeft binnengesluisd bevindt zich ook generaal Anthony Tata. Tata was deze zomer voorgedragen als onderminister, maar zijn benoeming werd later ongedaan gemaakt. Dat gebeurde onder meer nadat Tata in verschillende tweets had beweerd dat “Obama een terroristische leider was die meer deed om de VS te schaden en islamitische landen te helpen dan welke president in de geschiedenis dan ook”.

LEES OOK

Nu in het nieuws