Pas ontdekte apensoort met uitsterven bedreigd

Foto: AFP

De Popa langur kwam nog maar net in het nieuws als nieuw ontdekte apensoort en wordt nu al ernstig met uitsterven bedreigd. Er blijven nog maar 200 tot 250 dieren over van de nieuwe soort, die in vier geïsoleerde populaties leven in bossen in het midden Myanmar.

De Popa langur - wetenschappelijke naam Trachypithecus popa- scheidde zich ongeveer een miljoen jaar geleden af van andere bekende primatensoorten. De soort gekenmerkt door zijn grijze vacht en vooral de ooglappen werd pas heel recent ontdekt in een natuurreservaat op de hellingen van het heilige bedevaartsoord Mount Popa en beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Zoological Research.

Maar de zeldzame ontdekking van een nieuwe soort leidde niet enkel tot gejuich, maar meteen ook tot bezorgdheid om het voortbestaan van de Popa langur. Daarvan blijven maar 200 tot 250 apen over door verlies van leefgebied en door de jacht.

“Het wetenschappelijk beschrijven van de soort zal wel helpen bij het behoud ervan”, zei Frank Momberg van de natuurbeschermingsgroep Fauna & Flora International aan BBC News. “Het is absoluut cruciaal om de overgebleven bevolking te beschermen en om samen te werken met lokale gemeenschappen en belanghebbenden uit de particuliere sector om hun toekomst veilig te stellen.”

Door thv
AANGERADEN