Presidentsverkiezingen Ivoorkust: “IJs gebroken” tijdens ontmoeting Ouattara en Bédié

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

De Ivoriaanse president Alassane Ouattara en zijn belangrijkste tegenstander, de voormalige president Henri Konan Bédié, hebben elkaar woensdag ontmoet in Abidjan. Bedoeling is om een einde te maken aan de electorale crisis in het land, waarbij de voorbije drie maanden al 85 doden vielen. Na hun ontmoeting verklaarden ze dat het “ijs gebroken is”.

“Het was een eerste ontmoeting om het ijs te breken en het vertrouwen te herstellen, verklaarde Ouattara. “We waren in staat om de muur van ijs en de muur van stilte te doorbreken”, vulde Bédié aan. De twee mannen beloofden dat er nog andere vergaderingen komen.

Begin deze maand werd de 78-jarige Ouattara herverkozen voor een derde mandaat. Volgens de onafhankelijke kiescommissie behaalde hij 94,27 procent van de stemmen in de eerste ronde.

De oppositie had de verkiezingen geboycot en kondigde al aan een “transitieregering” te willen vormen. Volgens de oppositie is een derde termijn ongrondwettelijk.

Ouattara’s kandidatuur leidde weken voor de verkiezingen in verschillende steden tot zwaar geweld waarbij tientallen doden vielen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten