Peloton maakt zich klaar om Flandrien 2020 te kiezen: dit zijn de genomineerden…

Wie wordt de Flandrien van 2020? Wie de Flandrienne? 2020 mag dan het gekste wielerjaar in een eeuwigheid zijn, één ding krijgt corona niet veranderd. De volgende weken kiest het peloton op verzoek van uw krant de beste Belgische wielrenner van het voorbije jaar. Het lijstje genomineerden is alvast om duimen en vingers bij af te likken. Wie volgt op 27 november Van Aert op? Remco Evenepoel, Yves Lampaert, Jasper Philipsen, Tim Wellens of – torenhoog favoriet – Van Aert zelf?

LEES OOK. Onze Chef Wielrennen blikt vooruit op Flandrien-verkiezing: “2020 was niét alleen Van Aert: het werd een absoluut topjaar voor de Vlaamse koers”

Het was even wennen. Normaal horen we ze live zuchten en twijfelen, de tientallen leden van de vakjury die elk jaar bij een copieuze lunch en na stevig beraad het lijstje genomineerden samenstellen. Dat zat er dit jaar niet in. Corona, weet u wel, en dus geen jurylunch dit jaar. Maar het heeft José De Cauwer, bondsvoorzitter Van Damme, Patrick Lefevere en al die andere prominenten die zich jaarlijks over de short list voor de Flandrien buigen er niet van weerhouden toch weer met een exquis lijstje op de proppen te komen.

De Flandrien 2020 wordt straks een tikje anders. Geen groots gala deze keer, nog digitaler dan gebruikelijk. En zo werd ook het lijstje genomineerden dit jaar samengesteld. Voor hun computerscherm wikten en wogen de juryleden de beste Vlaamse renners en rensters. Wie won? Hoe vaak wonnen ze? Waar wonnen ze? Hoe spectaculair wonnen ze? Om uiteindelijk met spijt in het hart te slechts vijf namen te mogen overhouden. Vijf namen én een garantie. De winnaar van de Flandrien 2020 is straks een absolute topnaam.

Remco Evenepoel, Yves Lampaert, Jasper Philipsen, Wout van Aert en Tim Wellens. Voorlopig zetten we hun namen nog in alfabetische volgorde. Maar straks wordt het lijstje namen naar alle profrenners die België rijk is uitgestuurd en is het aan hen om ze anders te rangschikken. Wie is de allerbeste en krijgt vijf punten? Voor wie zijn er vier punten? Voor wie drie, twee, één? Ook dat heeft corona niet stuk gekregen.

De Flandrien is en blijft de enige trofee in het wielrennen die door het peloton zelf wordt gekozen. De jury geeft slechts de voorzet, de rest doen de renners zelf. Ook in het rare jaar 2020 maakt dat de Flandrien straks uniek. Een glorieuze gala-avond zal er voor de winnaar dit jaar helaas niet weggelegd zijn, maar het prestige en de appreciatie zullen er niet minder om zijn. Integendeel.

Wie wordt de Flandrienne?

Niet alleen bij de mannen, ook bij de vrouwen wordt naar jaarlijkse gewoonte op zoek gegaan naar de beste Belgische wielrenster. Ook voor de Flandrienne 2020 stelde de jury een elitelijstje van vijf genomineerden samen. Shari Bossuyt, Sanne Cant, Jolien D’Hoore, Lotte Kopecky en Jesse Vandenbulcke zullen de volgende dagen in spanning uitkijken naar de finale beslissing.

LEES OOK. Wie wordt Flandrien 2020? Ontdek hier de adelbrieven van de vijf genomineerden

Door Wim Vos
AANGERADEN