Dode bij betogingen tegen nieuwe president Peru

Protesten tegen de nieuwe president lopen uit de hand in Peru 

Protesten tegen de nieuwe president lopen uit de hand in Peru ©  REUTERS

Bron: BELGA

Bij rellen na de afzetting van president Martin Vizcarra in Peru, zijn zaterdag minstens drie mensen om het leven gekomen. Dat is vernomen bij verschillende bronnen. Duizenden Peruanen waren de straat opgetrokken. Maar de politie trad hard op tegen betogers en gebruikte onder meer traangas om te voorkomen dat een groep oprukte naar het congresgebouw in Lima.

Het parlement zette Vizcarra maandag af wegens corruptie. Vizcarra ontkent die aantijgingen. De centrumrechtse parlementsvoorzitter Manuel Merino werd de nieuwe president.

Vooral jonge Peruanen pikken dat niet en komen op straat om hun ongenoegen te uiten. Zaterdag draaide dat in de hoofdstad Lima uit op schermutselingen met de politie, die onder meer traangas gebruikte tegen de betogers.

Schotwonden aan hoofd

Het Rode Kruis bracht verschillende mensen naar het ziekenhuis. Een van die vier, een man van 25 jaar, is overleden. Hij zou schotwonden aan het hoofd gehad hebben.

Een medewerker van het overheidsagentschap voor de mensenrechten meldde het overlijden van de man. Hij had verwondingen door hagel van een jachtgeweer in het aangezicht en het hoofd. Volgens Alberto Huerta raakten dertien betogers gewond. De ambtenaar hekelde het gewelddadige optreden van de politie.

De Peruaanse omroep RPP meldde dat er bij confrontaties tussen de politie en betogers zeker twee doden en zestig gewonden zijn gevallen.

De aartsbisschop van Lima, Carlos Castillo, veroordeelde de politierepressie. Hij sprak op de televisie van een derde dodelijk slachtoffer.

Ontslag eisen

Eerste minister Antero Flores Araoz sloot intussen uit dat de nieuwe president zich onder druk van de betogers zal terugtrekken. “Miljoenen Peruanen steunen hem”, zei hij. Maar de nieuwe parlementsvoorzitter, Luis Valdez, vroeg op de televisie het ontslag van de nieuwe president. Ook de burgemeester van Lima, Jorge Munoz, vroeg het ontslag van de kersverse president, nochtans een partijgenoot. En zeven van de achttien ministers van president Merino kondigden zaterdag hun ontslag aan na het politiegeweld, aldus de lokale media.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de lokale vertegenwoordigers van de Verenigde Naties hebben de voorbije dagen het gewelddadige optreden van de politie aangekaart.

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

LEES OOK

Nu in het nieuws