Tom Waes investeert in corona-steunfonds

Foto: BELGA

Presentator, acteur, wereldreiziger en nu ook zakenman. Tom Waes (52) investeert mee in een steunfonds dat Belgische bedrijven door de coronacrisis wil helpen. Dankzij ondernemers zoals Marc Coucke (55) staat de teller al op 50 miljoen euro. “Onze bedrijven kunnen alle steun gebruiken”, zegt Waes. “Zelf hoef ik daar niets aan te verdienen.”

75 miljoen euro. Dat totaalbedrag wil de Antwerpse investeringsmaatschappij CIM Capital ophalen voor haar corona-steunfonds. Bedoeling is om een financiële injectie te geven aan Belgische bedrijven die het moeilijk hebben door de crisis, zoals de keten Veritas. Dat het fonds al 50 miljoen euro inzamelde, dankt het aan grote investeerders zoals Marc Coucke en Lotus-topman Jan Boone. Maar ook tv-maker Tom Waes steunt het project. Meteen goed voor zijn eerste stap in het bedrijfsleven.

“Ik ben nochtans echt geen zakenman of investeerder”, zegt Waes. “Maar onze bedrijven kunnen alle steun gebruiken. Je hebt kerngezonde bedrijven die plots winkels moeten sluiten, personeel ontslaan of zonder cashflow vallen. En er komt wellicht nog meer op hen af. Dan wil ik gerust bijdragen. Hoeveel? (lacht) Da’s privé. Maar het zal wel peanuts zijn tegenover wat Marc Coucke in het fonds heeft gestoken. Laat ons zeggen dat ik de minimumbijdrage heb geleverd.”

Geen Rockefeller

Een actieve rol speelt Waes niet in het project. Hij kwam het fonds op het spoor dankzij initiatiefnemer Marc Van Hool, CEO van CIM Capital. “Een goede vriend van me”, zegt Waes. “Hij vertelde me heel gepassioneerd over zijn fonds, zonder bijbedoelingen. Maar ik was verkocht. Vooral omdat het over puur Belgische bedrijven gaat. Dan weet je waar je geld terechtkomt en wat het opbrengt. Het is een vriendendienst, maar ik vind het zeker een nobel doel.”

Of Waes er ook iets aan overhoudt? “Dat weet ik nog niet. Het is een risico-investering, je weet vooraf niet hoe die bedrijven zullen herstellen na de crisis. Tuurlijk is het mooi meegenomen als je er zelf wat aan verdient, maar daar gaat het me niet om. Ik ben geen Rockefeller. Ik doe wat ik kan, en hoop dat we een verschil kunnen maken.”

Door Dennis Van Goethem