HT Roberts: een wondermooie plaat, zonder versiersels, maar met garantiebon

Gent -

Laten we er maar geen doekjes om winden: met The Open Hum of Things heeft singer-songwriter HT Roberts een ongelooflijk mooie plaat afgeleverd. Het is al de dertiende plaat van de man, die bij een breed publiek niet eens zo erg bekend is. Onbegrijpelijk hoe parels zo lang kunnen verborgen blijven. Maar het blijven wel parels natuurlijk. Van een eenvoudige maar hoge kwaliteit, zonder onnodige versiersels.

“Welke mooie muziek speelt er nu?”, vroeg mijn vrouw toen ze van de bovenverdieping naar beneden kwam en Fairweather Roads hoorde. Fairweather Roads is de derde van de tien tracks op The Open Hum of Things, een plaat die in het heel ongewone voorjaar van 2020 in het hoofd van HT Roberts (Herman Temmerman) vorm kreeg.

Juist, tijdens de lockdown. “Daardoor had ik tijd om aan de nummers te schaven. Meer dan ik normaal zou doen. Want ik heb nogal eens de neiging om snel te werken. Dat meer schaven bleek achteraf een zeer goede zaak: de songs zijn tegelijkertijd eenvoudiger geworden en toch verdiept, zowel tekstueel als muzikaal. Ik testte de songs ook uit tijdens livestreamconcerten die ik tijdens de lockdown in het voorjaar elke donderdag speelde.”

HT Roberts nam de songs de voorbije zomer op in het fantastische decor van Chateau Laclaireau, in de verre bossen van de Gaume. Samen met multi-instrumentalist Nils De Caster en zijn partner-zangeres Sara De Smedt, die recent met It Takes A Believer een mooi debuut afleverden. Wie de naam Nils De Caster hoort voegt daar in één adem ook de instrumenten viool, dobro, mandoline, lapsteel bij, waarmee de link naar americana niet ver weg is.

Maar HT Roberts laat zijn muziek niet graag in vakjes vangen: “De muziek is hier gemaakt en niet in de Verenigde Staten”, zei hij in een eerder interview “en na verloop van jaren ontwikkelt een artiest een eigen stijl.” En daar heeft de singer-songwriter met zijn warme stem die levenservaring en/of sigarettengebruik laat vermoeden, gelijk in.

“Bij het opnemen van de plaat mochten we ondervinden dat het vele schaven aan de nummers, om ze daarna een tijdje te laten rijpen, echt een goede zaak was”, aldus HT Roberts: “van zowat elke song zaten mijn zang en gitaar bij de eerste of twee take meteen goed en de rest van het arrangement wees zichzelf uit, omdat de song heel snel duidelijk maakte wat hij niet wou.””

Om nog even terug te komen op ons enthousiasme. Na de eerste luisterbeurt waarover mijn vrouw zo enthousiast was, duwden we de voorbije dagen tientallen keren op de playtoets van de cd-speler om The Open Hum of Things te herbeluisteren. En dat was niet om mijn vrouw een plezier te doen of bij gebrek aan andere platen om te beluisteren. Tijdens die talrijke luisterbeurten dook de gedachte op, dat deze plaat er een is om niet alleen voor mezelf te koesteren, maar om ze met garantiebon cadeau te doen aan een aantal mensen waarvan ik weet dat ze HT Roberts niet kennen, maar wel van goede muziek houden. Met ingesloten een briefje: “U kent dit niet, maar u zal mij eeuwig dankbaar zijn dat ik u deze artiest leerde kennen.”

De cd-versie van The Open Hum of Things is nu al beschikbaar, de vinylversie volgt in december. Bestellen kan via mail aan h.t.roberts@telenet.be

Ook info op de Facebookpagina en website van HT Roberts

Rudy Tollenaere

Aangeboden door onze partners