Verlies voor meeste Bolsonaro-kandidaten in Braziliaanse gemeenteraadsverkiezingen

Bron © BELGA

Eduardo Paes Foto: EPA-EFE

Zowel in Sao Paulo als in Rio de Janeiro, de twee grootste steden van Brazilië, hebben de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag nog geen burgemeester opgeleverd, want geen van de kandidaat-burgemeesters haalde meer dan 50 procent van de stemmen. In beide grootsteden komt er een tweede ronde.

In Rio de Janeiro ligt de rechtse oud-burgemeester Eduardo Paes ver voor op huidig burgemeester Marcello Crivella, een bondgenoot van de rechts-populistische president Jair Bolsonaro. Paes wordt beschuldigd van onregelmatigheden bij de bouw van sportinfrastructuur voor de Olympische Spelen van 2016, maar haalde wel 37 procent van de stemmen binnen. Crivella, een voormalige priester van de Pinksterkerk, was goed voor slechts 22 procent.

In Sao Paulo zal er in de tweede ronde zelfs helemaal geen Bolsonaro-vertrouweling op de kiesbrief staan: Celso Russomano eindigde pas op de vierde plaats. Daar zal het dus gaan tussen de centristische zittend burgemeester Bruno Covas en, ietwat verrassend, Guilherme Boulos van de Socialistische Partij.

Ook de meeste andere kandidaten in grote steden die door president Bolsonaro gesteund werden, haalden het niet tot in de tweede ronde. “Dit was een slechte stembusgang voor de president: zijn kandidaten verliezen in de belangrijkste steden”, aldus Mauricio Santoro, politicoloog aan de Universiteit van Rio de Janeiro. “Dit is een goede graadmeter voor de politie temperatuur in het land, en toont dat de president niet langer de kingmaker is die hij twee jaar geleden was - toen slaagde hij erin onbekenden verkozen te krijgen.”

Bij de verkiezingen van zondag werd gestemd over zo goed als alle 5.500 Braziliaanse burgemeesters. Ruim 148 miljoen Brazilianen konden hun stem uitbrengen. De stembusgang bevestigt mogelijk de ruk naar rechts die twee jaar geleden werd ingezet met de verkiezing van Jair Bolsonaro tot president.

Door jvh
AANGERADEN