Ook Polen dreigt met veto tegen Europese meerjarenbegroting

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGAIMAGE

Na Hongarije dreigt ook Polen ermee om de Europese meerjarenbegroting en het herstelplan te blokkeren indien er wordt vastgehouden aan het huidige mechanisme dat de uitkering van fondsen koppelt aan het respect voor de rechtsstaat.

“Wanneer de Europese Unie de verdragen wil schenden, wanneer afspraken niet worden nagekomen die op de top van de regeringsleiders waren gemaakt, dan zal Polen niet kunnen instemmen met de begroting”, zo verklaarde de chef van de kanselarij, Michal Dworczyk, maandag op radiozender RMF.FM.

Het mechanisme dat is uitgewerkt om de uitkering van fondsen te koppelen aan de rechtsstaat dreigt volgens Dworczyk te leiden tot “volkomen willekeurige beslissingen van Europese ambtenaren en politici, die bepaalde landen treffen en andere bevoordelen”.

Ook premier Mateusz Morawiecki en Jaroslaw Kaczynski, de voorzitter van de nationalistisch-conservatieve regeringspartij PiS, hebben al met een veto gedreigd. Ze vinden steun in Hongarije, waar premier Viktor Orban als eerste zijn banbliksems op het mechanisme had gericht.

Over de werking van het mechanisme bereikte het Duitse EU-voorzitterschap onlangs een compromis met het Europees Parlement. Zowel Boedapest als Warschau voeren echter aan dat het akkoord verder gaat dan wat de staatshoofden en regeringsleiders in juli hadden afgesproken.

Het Poolse en Hongaarse verzet legt een hypotheek op de goedkeuring van de nieuwe meerjarenbegroting en het herstelfonds. Samen zijn die goed voor 1.800 miljard euro aan uitgaven die de Europese economie moeten helpen om de coronacrisis te overwinnen, maar alle lidstaten moeten ermee instemmen.

Maandagmiddag moet duidelijk worden hoe hard Boedapest en Warschau het spel willen spelen. Dan wil het Duitse EU-voorzitterschap het hele pakket immers ter goedkeuring voorleggen op een vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten.

Door jvh
AANGERADEN