Gigantisch prehistorisch meer ontdekt, kilometer onder het ijs in Groenland

Themabeeld 

Themabeeld ©  Getty Images

Amerikaanse wetenschappers hebben een kilometer onder het ijs in Groenland een gigantisch prehistorisch meer van 7.000 vierkante kilometer groot ontdekt. Die “verloren wereld” zou volgens de ontdekkers miljoenen jaren oud kunnen zijn, en een schatkamer aan exotische zeedieren en unieke fossielen bevatten, die ons een blik kunnen gunnen op het verre verleden van onze planeet.

jvhBron: Metro

Het gaat om het eerste dergelijke subglaciale meer dat ooit gevonden werd: het werd gevormd toen het gebied nog compleet ijsvrij was en toen het gevoed werd door 18 verschillende rivieren, maar werd sindsdien helemaal bedekt door een ijskap. Het zou zo’n 50 tot 250 meter diep zijn.

“Dit zou een belangrijke bewaarplaats van informatie kunnen zijn”, jubelde dokter Guy Paxman van de prestigieuze Columbia-universiteit in New York. “Het is momenteel geheel verborgen en ontoegankelijk. Maar als we willen begrijpen hoe het ijs op Groenland zich in het verleden heeft ontwikkeld, is dit een gedroomde plek om te boren. Dat zou ons kostbare inzichten kunnen opleveren over het klimatologische verleden van de regio.”

En nog sensationeler: de bodem van het meer zou volgens de onderzoekers ook fossielen bevatten uit het verre verleden van onze planeet, zo lang geleden dat we er amper sporen van hebben.

Record

Het is onmogelijk om te bepalen hoe oud het meer is: een ijskap breidde zich de afgelopen 30 miljoen jaar meermaals uit over Groenland, om zich vervolgens weer terug te trekken. Het gebied zou dus herhaaldelijk bedekt en onbedekt geweest kunnen zijn. Dat betekent dat het meer allerlei sporen zou kunnen bevatten.

“Met de top van de sedimentlaag zo’n 1,8 kilometer onder het ijsoppervlak, zou boren moeilijk maar niet onmogelijk zijn”, aldus dokter Paxman. In de jaren 90 slaagde een expeditie er al eens in om 3,2 kilometer diep te boren in de Groenlandse ijskap. Dat record kostte wel vijf jaar, en werd sindsdien niet meer geëvenaard in Groenland.

Aan de hand van geofysieke instrumenten brachten de wetenschappers een groot bassin van zo’n 7.000 vierkante kilometer (rode lijn) onder het Groenlandse ijs in kaart. Een rivieren dat ooit naar het meer leidde is te zien in blauw. 

Aan de hand van geofysieke instrumenten brachten de wetenschappers een groot bassin van zo’n 7.000 vierkante kilometer (rode lijn) onder het Groenlandse ijs in kaart. Een rivieren dat ooit naar het meer leidde is te zien in blauw. ©  Columbia University

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten