Dinsdag nieuw boerenprotest in Nederland

Archiefbeeld: Nederlandse boeren protesteren in Amsterdam. 

Archiefbeeld: Nederlandse boeren protesteren in Amsterdam. ©  AFP

De Nederlandse boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaat dinsdag weer actie voeren, deze keer aan het paleis Huis ten Bosch van koning Willem-Alexander. Weggebruikers zullen dinsdag daarom in en rond Den Haag rekening moeten houden met mogelijke vertraging.

admBron: BELGA

Volgens de ANWB en Rijkswaterstaat is het maandag nog “koffiedik kijken” wat de impact wordt voor het verkeer. De actiegroep heeft namelijk nog niet exact bekendgemaakt hoeveel boeren met het protest meedoen, of ze met de trekker komen, welke route ze nemen en of ze over de snelweg gaan.

FDF-voorman Mark van den Oever zei maandagochtend aan Omroep Brabant dat er naast 400 actievoerders met trekkers ook nog 100 Brabantse boeren zonder trekker komen. “Ik hoop landelijk op 2.000 actievoerders”, aldus Van den Oever. Ook zouden sommige boeren maandagavond al rond 21 uur vanuit Brabant vertrekken, en niet de snelweg opgaan.

De boeren willen om 9 uur dinsdagochtend bij het huis van koning Willem-Alexander aankomen, om hem daar persoonlijk een brief te kunnen overhandigen tegen de aanstaande Omgevingswet. Met de actie, die Code Oranje heet, willen de boeren voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet. Landbouwminister Carola Schouten wil dat de Tweede Kamer de wet voor de kerstvakantie heeft behandeld, maar de boeren hebben grote bezwaren.

LEES OOK

Nu in het nieuws