Sp.a dient klacht in tegen 100.000 euro provinciale subsidies voor WK wielrennen Leuven

Louis Tobback.  ©  hsb

Bron: BELGA

Oppositiepartij sp.a gaat een klacht indienen over de 100.000 euro aan subsidies die de organisatie van het WK wielrennen in Leuven van het Vlaams-Brabantse provinciebestuur zal ontvangen. Dat zeiden fractievoorzitter Marc Florquin en sp.a-boegbeeld Louis Tobback dinsdag tijdens de provincieraad.

Bovenop de subsidies die de organisatie van het WK wielrennen van de Vlaamse regering en de stad Leuven krijgt, wordt ook een som geld voorzien door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant. Het gaat om 100.000 euro, maar oppositiepartijen Groen, sp.a en ook Vlaams Belang waren tijdens de provincieraad erg kritisch over die subsidies.

Tobback en Florquin deelden zelfs mee dat ze een klacht zouden indienen bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). “In 2018 heeft de N-VA-fractie klacht ingediend toen wij met sp.a 78.000 euro subsidies aan 21 sportorganisaties wouden geven. Toenmalig minister Liesbeth Homans heeft die klacht toen aanvaard, omdat subsidies voor sport volgens haar niet door een provincie gegeven mogen worden. Maar nu doet het bestuur natuurlijk exact hetzelfde door 100.000 euro aan de WK-organisatie te geven.”

VIP-gebeuren

De deputatie verdedigde zich met het argument dat het evenement om beleving gaat, en het aantrekkelijk maken van de provincie, en dat daarom wel subsidies gegeven mogen worden. “En ook voor de horeca en het toerisme is dit evenement erg belangrijk. De economische return is onvoorstelbaar”, zei gedeputeerde Ann Schevenels. Tobback is echter erg scherp. “Voor alle duidelijkheid: wij zijn zeker erg tevreden dat het WK naar Leuven komt, maar die 100.000 euro aan subsidies gaan het verschil in aantrekkingskracht van de provincie natuurlijk niet maken. De deputatie koopt zich gewoon in in het VIP-gebeuren.”

Aangeboden door onze partners