Nee, de gsm van je zoon of dochter viel niet in het toilet. Het zijn oplichters met een nieuwe truc

Themabeeld. Foto: ss

Krijgt u via WhatsApp een bericht van een onbekend nummer, dat zogezegd afkomstig is van uw zoon of dochter? Dan bent u maar beter achterdochtig, want het is een truc van oplichters.

“Hallo mama, mijn gsm is per ongeluk in het toilet gevallen. Je kan dit nummer opslaan.” Dat is het type WhatsApp-bericht dat de jongste weken op heel wat smartphones terechtkomt. Wie erop antwoordt, krijgt in het gesprek al snel de vraag om het bakje van de bank boven te halen “om de nieuwe gsm te betalen”. Soms gaan de oplichters zelfs zo ver dat ze de profielfoto van zoon of dochter overnamen.

“Het is een opkomend fenomeen: we krijgen de jongste tijd geregeld meldingen over dit soort berichten”, zegt Andries Bomans van Safe On Web, de instantie van de Belgische overheid voor veiligheid op het internet. “Het is belangrijk je gezond verstand te gebruiken en voldoende wantrouwig te zijn tegenover onbekende nummers.”

Safe On Web gaat via zijn kanalen gericht waarschuwen voor die vorm van oplichting. Wie op die manier gecontacteerd wordt, blokkeert best het nummer. Wie erop inging en slachtoffer werd, stapt best naar de lokale politie.

“We merken dat oplichters vaker gericht tewerkgaan”, zegt Bomans nog. “Vroeger stuurden ze een e-mail met een valse link naar honderdduizend mensen tegelijk, maar dan komt die vaak snel op onze radar en kunnen we die website blokkeren. Nu gaan ze gericht tewerk door op Facebook, Twitter of Instagram een valse wedstrijdactie op te zetten en te vragen erop te reageren in de comments. Zo zien ze wie vatbaar is voor oplichting. Wie zoiets ziet, rapporteert dat best rechtstreeks in de app.”

LEES OOK. Vrouw speelt spelletje mee en zet fraudeur te kijk: “Ik zal je een vuilbak brengen. Voor al uw gezever” (+)

bekijk ook

Oplichter betrapt wanneer hij peperdure mondmaskers verkoopt: “Je hebt ze gratis gekregen”

Fraudeur (57) probeert verzekering op te lichten, maar eindigt in de rechtbank

Instagrammodellen krijgen luxueus tripje cadeau, maar worden onderweg opgelicht

Door kba
AANGERADEN