KOERSNIEUWS. Lefevere haalt Giro-ritwinnaar Cerny, Sven Nys strikt… Merckx

Foto: BELGA

Koersen wordt er momenteel niet meer gedaan maar nieuws is er elke dag opnieuw. Wij verzamelen voor u de meest markante berichten.

Laatste update: 19u30

Lefevere haalt Giro-ritwinnaar Cerny

Patrick Lefevere heeft zijn eerste inkomende transfer voor 2021 gerealiseerd. Deceuninck – Quick-Step heeft de Tsjech Josef Cerny (27) vastgelegd voor één jaar. Hij komt over van het CCC Team, dat volgend jaar ophoudt te bestaan. Cerny reed zich in de kijker in de voorbije Giro, waar hij de negentiende etappe naar Asti won. De voormalige ijshockeyspeler reed daarbij 22,5 kilometer solo en hield een achtervolgende groep af met onder meer Sander Armée, Iljo Keisse en Victor Campenaerts. De Tsjech is vooral een prima tijdrijder: vorig jaar eindigde hij in de Giro nog zesde in de afsluitende chrono in Verona.

Deceuninck – Quick-Step heeft nu 29 renners onder contract voor 2021. Grote inkomende transfers hoeven niet meer verwacht te worden. Lefevere gaf eerder aan enkel open te staan voor “opportuniteiten”. Cerny voldoet aan dat profiel. (jpdv)

Sven Nys versterkt wegploeg met een Merckx en neemt afscheid van Cleppe

Niels Merckx en Dietmar Ledegen worden volgend seizoen toegevoegd aan de wegploeg van Telenet-Baloise Lions. Niels Merckx (26) uit Tielt-Winge was dit jaar eindwinnaar van de Ronde van Vlaams-Brabant en zal ook een aantal gravelwedstrijden rijden. Dietmar Ledegen (28) uit Herenthout is werkzaam voor Energy Lab en daarnaast een succesvol eliterenner zonder contract.

Voorts maakte het team van Sven Nys ook bekend dat het contract van Nicolas Cleppe, die bijna 10 seizoenen reed voor Telenet, niet verlengd zal worden. Cleppe wil zich volledig focussen op de weg en is daarbij nog op zoek naar een ploeg. Afgelopen week raakte al bekend dat Andreas Goeman op 1 januari de overstap maakt naar Tarteletto - Isorex. (bow)

Ben King kiest voor Rally

De Amerikaan Ben King (31) ruilt NTT Pro Cycling voor Rally Cycling, het team waar hij twaalf jaar geleden zijn profcarrière startte. “De ploeg is inmiddels gegroeid en ik kan me echt vinden in de visie. Ik hoop mijn steentje bij te dragen en de ploeg nog verder te ontwikkelen.”

Tropicale Amissa Bongo krijgt latere datum

De Tropicale Amissa Bongo (2.1), waarvan de zestiende editie tussen 18 en 24 januari 2021 op de agenda stond, verhuist wegens de coronapandemie naar een moment later in het seizoen.

De Fransman Jordan Levasseur schreef de meerdaagse wielerwedstrijd in Gabon vorig jaar op zijn naam.

Eerder werd al de Tour Down Under 2021, die van 14 tot 24 januari de opener van het WorldTour-seizoen in Australië vormde, geannuleerd. Ook de Cadel Evans Great Ocean Road Race valt volgend jaar in het water. (blg)

Zulte in 2021 aankomstplaats slotrit Baloise Ladies Tour

De slotrit van de Baloise Ladies Tour, opvolger van de BeNe Ladies Tour, zal volgend jaar op zondag 11 juli plaatsvinden in het Oost-Vlaamse Zulte. De 7de editie van deze categorie 2.1-wedstrijd voor dames elite wordt in 2021 op donderdag 8 juli op gang geschoten in het Nederlandse Utrecht. De rittenkoers werd dit jaar geannuleerd wegens de coronacrisis.

Deze vierdaagse gaat ook volgend jaar van start in Nederland. De slotrit zal op zondag 11 juli, de Vlaamse feestdag, starten en aankomen in Zulte. Na een lus in de Vlaamse Ardennen zullen er in de eindfase meerdere plaatselijke ronden verreden worden.

De Duitse Lisa Klein was in 2019 de laatste winnares van deze rittenkoers. Jolien D’hoore (2015 en 2016) en de Nederlandse Marianne Vos (2017 en 2018) wonnen de wedstrijd elk tweemaal. De Zweedse Emma Johansson schreef de eerste editie op haar naam.

AANGERADEN
Meest recent