Storm Iota eist zeker 38 levens in Midden- en Zuid-Amerika

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

De storm Iota heeft nu al aan zeker 38 mensen het leven gekost in Midden- en Zuid-Amerika.

In Nicaragua kondigden de autoriteiten in een nieuwe balans aan dat er voorlopig 18 doden vielen, onder wie 7 kinderen. Tienduizenden mensen zijn afgesloten van de rest van de wereld, zonder drinkbaar water of elektriciteit.

In Honduras lieten 14 mensen het leven. Ook kwamen er zowel in Guatemala als in Colombia 2 mensen om. Panama en El Salvador betreuren elk 1 dode.

Rukwinden tot 250 km/u

Iota kwam aan land in Nicaragua als een orkaan van categorie 4, met rukwinden tot 250 kilometer per uur. Het natuurgeweld veroorzaakte veel schade in Nicaragua, waar woningen en bruggen zijn verwoest, bomen zijn ontworteld en elektriciteitspalen zijn omgewaaid. De telecommunicatie is verstoord, vooral rond de stad Puerto Cabezas. Meer dan 60.000 mensen zijn geëvacueerd.

In het noorden van Honduras maakte Iota de schade van orkaan Eta twee weken eerder alleen maar erger. Op het Colombiaanse eiland Providencia is bijna de volledige infrastructuur vernield en verloren duizenden gezinnen hun woning.

Iota zwakte af van orkaan tot een tropische storm. Intussen lijkt de storm te verdwijnen boven El Salvador, maar hij zal wel nog regenval veroorzaken in Honduras, Guatemala, Belize, Nicaragua en El Salvador op donderdag, aldus het Amerikaanse orkaancentrum.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten