Urinetest om borstkanker op te sporen wint internationale James Dyson Award

Themabeeld. 

Themabeeld. ©  Getty Images/EyeEm

The Blue Box, een nieuwe manier om borstkanker thuis op te sporen met behulp van een urinemonster, is de internationale winnaar van de James Dyson Award 2020.

cevtBron: BELGA

The Blue Box is uitgevonden door de 23-jarige Spaanse Judit Giró Benet. Het is een thuisapparaat voor borstkanker dat een urinestaal gebruikt om vroege tekenen van borstkanker te detecteren. Op die manier kunnen vrouwen thuis op een niet-invasieve, pijnvrije en goedkope manier zelf testen op tekenen van borstkanker. Via een app worden de resultaten bij een positieve test meteen doorgestuurd naar een medische professional. De komende jaren zijn cruciaal voor de uitvindster, want het prototype zit in de laatste fase en is klaar voor menselijke studies en klinische proeven.

Duurzaamheidsprijs

De winnaar van de duurzaamheidsprijs, die voor het eerst werd uitgereikt is, AuREUS, een nieuw materiaal, gemaakt van afvalgewas, dat UV-licht omzet in hernieuwbare energie. AuREUS heeft het potentieel om meer zonne-energie om te zetten in hernieuwbare energie dan zonnepanelen en kan zelfs volledig functioneren als het niet in direct zonlicht staat.

De James Dyson Award, genoemd naar de Britse uitvinder van de zakloze stofzuiger, wordt jaarlijks uitgereikt aan nieuw talent op het gebied van ontwerpen en techniek.

De twee internationale winnaars van de prijs ontvangen elk 30.000 Britse pond (33.500 euro). Eerder werden ook de nationale winnaars al bekendgemaakt. In België ging die prijs naar de Eye-Robot, een robotapparaat dat ervoor zorgt dat chirurgen baanbrekende nieuwe oogprocedures uit kunnen voeren voor momenteel onbehandelbare aandoeningen zoals blindheid.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten