Abonnee worden? Kies je leesformule

Gents muziektheater wint Europese prijs met feministisch operastuk

Gents muziektheater wint Europese prijs met feministisch operastuk

Foto: LOD

Gent -

Het Gentse LOD muziektheater krijgt de Fedora-Generaliprijs, een Europese erkenning voor innovatieve opera. Aan de prijs is een bedrag van 75.000 euro verbonden. Het LOD vierde dit jaar het 30-jarig bestaan met een zomerfestival op de Bijlokesite.

LOD muziektheater kreeg de prijs voor het operaproject Woman At Point Zero van Bushra El-Turk, Laila Soliman, Aida Elkashef en Stacy Hardy. De Fedora-prijs wordt toegekend aan veelbelovende teams die werken aan de creatie van nieuwe opera- of balletproducties, en aan de betrokkenheid en opleiding van nieuwe en jong publiek.

De nieuwe feministische opera Woman at Point Zero is gebaseerd op de gelijknamige klassieker uit 1975 van de Egyptische schrijver Nawal El Sadaawi. In die roman beschrijft El Sadaawi haar ontmoeting met Firdaus, een vrouw die in de dodencel zit in Caïro, en de nacht voor haar executie haar levensverhaal deelt.

Gravend in haar meest duistere herinneringen over angst, geweld en liefde, vertelt Firdaus hoe ze verstrikt raakte in een vicieuze cirkel van misbruikrelaties. Tot ze op een bepaald moment uit zelfverdediging een bloederige misdaad pleegt.

De opera gaat in première op 21 april 2021 in deSingel Antwerpen en trekt daarna naar Concertgebouw Brugge, Kunstencentrum Vooruit Gent, Festival Aix-En-Provence, Grand Théàtre de Luxembourg, Royal Opera House Londen en Snape Maltings.

AANGERADEN
Meest recent