Een evolutie aan de ene kant, een revolutie bij de ander: de controllers van de PlayStation 5 en Xbox Series onder de loep

 

 ©  Sony, Microsoft

Gamers kunnen aan de slag met een nieuwe generatie spelcomputers. De Xbox Series X en S van Microsoft en Sony’s PlayStation 5 zijn er. En bij nieuwe consoles worden ook nieuwe controllers geleverd, een essentieel onderdeel van de game-ervaring. Wat is er veranderd aan de controllers en hoe verhouden zij zich tot elkaar? Een overzicht.

LEES OOK. PlayStation of Xbox, wie wint de console-oorlog anno 2020? Onze experts vellen oordeel over nieuwe spelcomputers (+)

Microsoft levert al jarenlang zeer robuuste controllers af voor zijn consoles. “If it ain’t broke, don’t fix it”, lijkt ook nu weer het motto van de Amerikanen. De controller van de Xbox Series X/S heeft een bescheiden update gekregen ten opzichte van zijn voorganger. Het gaat vooral over aanpassingen zodat de controller beter in de hand ligt, maar voor één verandering is er ook naar concurrent Sony gekeken.

De Xbox Series X/S-controller onder de loep (klik op de bolletjes voor meer informatie):

De Xbox Series X/S-controller (links) in vergelijking met de voorganger van de Xbox One-lijn (rechts) (sleep de balk heen en weer):

Waar we bij de controller van de Xbox kunnen spreken van een evolutie, mogen we de controller van de PlayStation 5 gerust een revolutie noemen. Of het nu de rumblefunctie is, het bewegingsexperiment van de Sixaxis of het touchpad van de DualShock 4, Sony is altijd op zoek naar vernieuwing (al is het met wisselend succes). En ook nu, met de DualSense-controller, komen de Japanners met een vernieuwing op de proppen, terwijl het design ons bekend voorkomt…

De DualSense-controller onder de loep (klik op de bolletjes voor meer informatie):

De DualSense-controller (links) in vergelijking met voorganger DualShock 4 (rechts) (sleep de balk heen en weer):

 (ndbl, rrln, jmar, adm, oom)

LEES OOK