Professor strafrecht heeft twijfels bij burgerlijke partijstelling door minister Verlinden bij agressie tegen politie: “Dat zal de zaken niet versnellen”

Bron © BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) Foto: Photo News

Als minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zich in elke zaak tegen de politie burgerlijke partij gaat stellen, dan zal dat er mogelijk voor zorgen dat veel zaken trager en ingewikkelder worden afgehandeld. Dat zei Frank Verbruggen, professor Strafrecht aan de KU Leuven, vrijdag in De Ochtend.

Minister van binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wil zich burgerlijke partij stellen in elke zaak van geweld tegen de federale politie. De minister kondigde dat donderdag aan na een reeks incidenten afgelopen week. Professor Verbruggen vreest dat dit de zaken aanzienlijk kan vertragen. Door de burgerlijke partijstelling moet telkens een onderzoeksrechter worden aangesteld en kan bijkomend onderzoek worden gevraagd.

“De politie zegt dat er onderscheid moet gemaakt worden. Voor ernstige zaken, zoals een politieagent die in de val gelokt wordt door een drugsbende, is een onderzoeksrechter verantwoord. Maar geweld tegen de politie is soms ook een dronken student die tijdens een coronafuif weerspannig is. En dan kan je best kort op de bal spelen en hoef je geen zware procedure, die maanden duurt en waarbij talloze instanties zijn betrokken, gebruiken”, zegt Verbruggen. “Dus als men kort, lik-op-stukbeleid wil, dan moet men vooral niet altijd een burgerijke partijstelling doen, want soms gaat daardoor veel tijd en energie verloren.”

“De minister zegt dat ze daarmee wil tonen dat ze het geweld tegen politie ernstig neemt en haar sympathie en solidariteit met de mensen wil tonen, maar dat is niet de taak van een burgelijke partijstelling met een onderzoeksrechter. Daar zijn andere manieren voor.”

Door jvh
AANGERADEN